Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

06. 05. 2022. 15:25 >> 15:26
11

JOANIKIJE PORUČIO

"Neka obnova hrama na Njegušima bude priprema za obnovu lovćenske kapele"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da obnova hrama Svetog Georgija na Njegušima treba da bude bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele.

Mitropolit crnogorsko-primorski kazao je da je hram Svetog Georgija obnovljen najviše zaslugom preminulog mitropolita Amfilohija, ali i porodice Petrović Njegoš.

Najavio je i njegovo osvećenje u toku ljeta ili jeseni, ukoliko se svi neophodni radovi privedu kraju, prenosi sajt MCP.

"Neka njegova obnova bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njagoševih sveštenih kostiju u crkvu, kako je on to zavještao. Da ispunimo njegov zavjet. Daće Bog, treba se dobro pripremiti za to", poručio je mitropolit Joanikije.

Kazao je da svi dobronamjerni ljudi treba samo da pogledaju na one koji su branili Njegoševu kapelu od, kako je rekao, komunističke bezbožne aždaje.

"Od aždaje koju Sveti Đorđe ubija kopljem. Od nje imamo ostatke, još uvijek. Pa vidimo da pojedini ljudi, pojedine grupe i grupice ne prestaju da klevetaju crkvu i da šire mržnju. Meni ih je lično žao. Teško tome čovjeku koji se ispunjava mržnjom i gnjevom protiv Crkve i protiv svetinje. Oni su u velikom pomračenju. I molimo se za njhovo prosvjetljenje, jer su to naša braća. Ali vidimo da im je toliko omiljela ta priča i da neprestano siju mržnju. Nadamo se da će svjetlost Božje istine, pravde i ljubavi Božje i njih prosvijetliti. To je naša molitva", kazao je Joanikije.

On je naglasio da se nijedan Petrović nije našao u rušenju lovćenske kapele.

"Pric Mihailo Petrović, unuk kralja Nikole se tome suprotstavio. Hrabro se suprotstavio, ali očigledno je to bila malo šira priča i širi planovi. I služi Petrovićima na čast, ne samo što su crkve podizali i što su narod okupljali, i pravili državu nego i novijoj generaciji Petrovića služi na čast što se nijesu uključili u to bezbožno djelo nego su bili protiv", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније