Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ I. P. ]

20. 09. 2022. 13:54 >> 13:51

KRAPOVIĆ

Pitanje važnosti ekologije i dalje nedovoljno zastupljeno

Crnoj Gori je potrebno jačanje finansijskih i administrativnih kapaciteta i izgradnja institucionalnih i operativnih osnova za sprovođenje transponovanih pravnih tekovina u oblasti zaštite prirode, ocijenio je predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović.

On je, povodom Dana ekološke države i 31 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, rekao da je pitanje važnosti ekologije mnogo više zastupljeno nego ranije, ali da je to i dalje nedovoljno.

Krapović je naveo da pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i dalje predstavlja ključni izazov u pogledu implementacije transponovanih pravnih tekovina u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta voda i klimatskih promjena.

„Potrebno je raditi na jačanju finansijskih i administrativnih kapaciteta i izgradnji institucionalnih i operativnih osnova za sprovođenje transponovanih pravnih tekovina“, poručio je Krapović.

On je dodao da treba raditi na podizanju ekološke svijesti kod građana i istaći njihovu ulogu i doprinos koji mogu dati očuvanju životne sredine.

Krapović je kazao da Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kao dio zakonodavne vlasti, ima posebnu institucionalnu odgovornost i obavezu da pokrene značajne teme ekološkog razvoja Crne Gore.

„Odbor u svojim nadležnostima ima zaštitu i unapređivanje životne sredine, prirode i prirodnih dobara, nacionalne parkove, zaštitu od opasnih i štetnih materija, zaštitu od drugih izvora ugrožavanja životne sredine“, naveo je Krapović.

Kako je naglasio, očuvanje životne sredine čini svijet bogatim i omogućava čovječanstvu blagostanje i napredak.

„Ekologija nam daje znanja o međuzavisnosti ljudi i prirode“, rekao je Krapović.

Ekologija, kako je naveo, daje informacije na osnovu kojih se razumije kako treba odgovoriti na zagađenje i predvidjeti buduće klimatske promjene.

Krapović je kazao da je 20. septembar dan kada se treba podsjetiti Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, kojom se prema prirodi uspostavlja državni odnos i koja poziva na mudrost ljude da spriječe ekološku katastrofu koja prijeti.

„Uvažavajući značaj ekologije i očuvane životne sredine kako za nas, tako i za generacije koje dolaze, svim građankama i građanima Crne Gore želim da čestitam državni praznik - Dan ekološke države“, naveo je Krapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније