Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

08. 10. 2022. 23:14 >> 23:18
4

HAJDUKOVIĆ

"Abazoviću počasni doktorat nije dao univerzitet već privatna biznis škola"

Naučnik Dragan Hajduković, komentarišući vijest da je premijeru u tehničkom Dritanu Abazoviću dodijeljen počasni doktorat na prestižnom univerzitetu u Ženevi, kazao je da to nije univerzitet već privatna biznis škola.

Hajduković je rekao da je u Švajcarskoj, i to baš u Ženevi, živio četvrt vijeka i odmah je znao da se ne kazuje istina, jer, kako tvrdi, nijedan Univerzitet u Švajcarskoj, uključujući i prestižni Univerzitet u Ženevi, ne dijeli ovako lako počasne doktorate.

"Nastavio sam da čitam i utvrdio da je počasni doktorat dodijelio takozvani "Swiss UMEF University“ (Švajcarski UMEF Univerzitet) za koji tokom 25 godina u Ženevi nikada nijesam čuo. Nastavio sam traganje i utvrdio da UMEF uopšte nema status švajcarskog univerziteta, nego je obična privatna biznis škola. Dakle, ne samo da nije prestižni univerzitet, nego uopšte nije priznat kao univerzitet. Čak će morati da prestanu sa radom ukoliko do prvog januara ne regulišu svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ", naglasio je Hajduković.

Za razliku od vrlo sumnjivog obrazovnog i naučnog kvaliteta, tvrdi on, web prezentacija ove privatne biznis škole je odlična (https://en.umef-university.ch/).

"UMEF svake godine organizuje desetak predavanja kao ovo Abazovićevo što vjerovatno ostavlja snažan utisak na neupućene studente i njihove roditelje. Školarine su veoma velike (oko 20 hiljada godišnje, ali ima i dodatnih troškova), a činjenica da UMEF ima svoje jedinice u afričkim i azijskim zemljama od Nigerije i Burkine Faso do Avganistana, ukazuje da je orjentisan na djecu bogataša iz siromašnih država. Za UMEF je lijepo zaraditi velike pare, a za nesposobnu tatinu i maminu djecu je lijepo imati diplomu od takozvanog švajcarskog univerziteta sa zvučnim imenom "Swiss UMEF University“", navodi Hajduković.

On kaže da čitaoci koji znaju engleski mogu pročitati članak nedavno objavljen u Ženevi pod naslovom "Bezvrijedne diplome": https://www.thegenevaobserver.com/post/today-s-g-o-investigation-complaining-of-worthless-diplomas . 

"U drugom dijelu ovoga članka se pored ostalog govori i o UMEF, bar zasad lažnom univerzitetu koji je Dritanu dodijelio počasni doktorat. Smatram da prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore", zaključio je Hajduković.

Prema članku koji je naveo Hajduković, direktora švajcarskog univerziteta UMEF Džaveda Sangdela, koji ima škole u Avganistanu, Burkini Faso, Obali Slonovače i Nigeru, lokalni mediji u Ženevi često intervjuišu kao stručnjaka za Avganistan.

Navodi se da je on otac četvoro dece, da je preuzeo je lokalni institut 2009. godine i promijenio naziv škole u Švajcarski univerzitet UMEF. Od tada, piše u članku, širi svoj VIP obrazovni poslovni model na zemlje u razvoju i koristi imidž svoje škole "SWISS MADE“ da bi unaprijedio svoj razvoj.

"No, 'univerziteti' nijesu njegov jedini poslovni interes. Od 2016. do 2020. Sangdel je vodio kompaniju koja distribuira duvanske proizvode, štampane i prehrambene proizvode mreži lokalnih kioska", piše u članku. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније