Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

05. 11. 2022. 20:28 >> 20:27

FESTIVAL ROMSKE KULTURE

Cilj uvesti romski jezik u školski sistem Crne Gore

Povodom 5. novembra, Međunarodnog dana jezika Roma, u Podgorici se večeras prvi put održava Festival romske kulture na kom će se predstaviti specifičnosti njihovog jezika, književnosti, muzike i plesa. Najvažnji cilj je, ipak, da romski jezik uđe u školski sistem Crne Gore.

Jezik u nestajanju, raslojen brojnim dijelektima, prisutan samo u porodicama. Da bi se sačuvao mora se standardizovati, a prvi korak ka očuvanju romskog jezika je uvođenje u obrazovni sistem poručuje nacionalni koordinator za Rome u Mininstarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj.

"I dalje pokušavamo da nađemo način da se romski jezik uvede u državne institucije. Do sada smo više puta organizovali međunarodne konferencije i to je uslovilo da za sada imamo predlog nacrta za romski jezik, kao izborni jezik od 6. do 9. razreda. To smo proslijedili Ministarstvu prosvjete koje treba dalje da to procesuira", istakao je Beganaj.

Za potpunu inkluziju Roma najvažnije je prevazići često prisutnu jezičku barijeru, naročito u školskom uzrastu, smatraju u Romskom nacionalnom savjetu.

"U obrazovanju se vidi najveći nedostatak, u 7. i 8. razredu je najveći drop aut upravo zbog jezičke barijere koja se ad hok primjenjuje u nekim drugim aspektima, ali bez standardizovanog jezika koji će se uvesti u škole da se prebrodi ta barijera ne može se naprijed", smatra Senad Sejedović.

Jezik je i način identifikacije i vrlo je važan za očuvanje kulturnog identiteta, smatra etimološkinja Vesna Delić.

"Jako je važan, za određivanje svake zajednice, pa i romske. Što se tiče Roma tu je pitanje malo problematičnije zbog istorijskog puta kojim su prošli. To je jedini narod koji nema državu maticu, već pripadaju toj zemlji u kojoj vjekovima borave, gdje su primili neke termine iz jezika većinske populacije", objašnjava Delić.

U okviru Festivala romske kulture koji se održava u Podgorici pripremljen je i bogat program, kao i izložba o najuspješnijim Romima.

Cilj Festivala je približavanje romske kulture i tradicije drugim narodima zbog i dalje prisutne etničke distance.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније