Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

10. 12. 2022. 20:10 >> 20:11
1

HUMANITARNA UTAKMICA

"Fudbalom njegujemo kulturu ljudskih prava"

Međunarodni dan ljudskih prava obilježile su osobe iz javnog života, i to humanitarnom fudbalskom utakmicom. Novinari, političari, glumci, ministri, predsjednici opština i predstavnici vjerskih zajednica igrali su za najmlađe. Prikupljena sredstva biće uplaćena fudbalskom klubu Podgorica za razvoj dječijeg sporta.

Novinari protiv drugih javnih ličnosti. Ovog puta na fudbalskom terenu. Umjesto riječi, danas su koristili fizičku snagu i sportsko umijeće.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je lakše sa novinarima igrati fudbal nego odgovarati na njihova pitanja.

"U moru tenzija koje opterećuju javni život u Crnoj Gori, raznih svađa i nedostatka dijaloga, ovdje se pokazuje da treba više da se družimo, više da igramo fudbala da budemo zajedno a manje da se svađamo. I predstavnici vjerskih zajednica dokazali su da su spretni u fudbalu. Iako su igrali na suprotnim stranama, imali su isti cilj", rekao je Damjanović. 

Protojerej SPC Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, smatra da je cilj da se sakupe sredstva i uvijek kada je u humanitarne svrhe tada je uvijek lijepo kada se ljudi okupe. 

"I služi na čast nevladinoj organizaciji koja je sve ovo organizovala i okupila ovoliko različitih ljudi", kazao je Šćepanović. 

Samir Kadribašić iz Islamske zajednice navodi da su pokušali da pošalju jednu poruku zajedništva, mira, ljubavi i međusobnog saosjećanja.

"Ono što je i misija vjerskih zajednica i mislim da smo uspjeli u tome", kazao je Kadribašić. 

Mnogi ga zovu genijem sportskog novinarstva, naročito u fudbalu mu nema premca, Nebojša Šofranac smatra da ne možete biti dobar komentator ako i sami ne iskusite napornu borbu za loptu na terenu.

"Od malih nogu stalno igram tako da znam odlično o čemu se radi, jedino nemam razumijevanja kad neko igra površno i ne daje sve od sebe jer zna se koliko odricanja treba. E to mnogi ne znaju jer vidim kako se olako komentarišu učesnici Svjetskog prvenstva. Ko je dovde došao morao je da se odrekne skoro svega u životu. Danas, iako je bilo naprno nije bilo odricanja jer kad su djeca u pitanju ništa nije teško. Trebalo bi ih podsticati da se bave sportom", kaže Šofranac. 

Vladimir Božović rektor Univerziteta Crne Gore, smatra da je važno od najranijeg uzrasta njegovati i duh i fizičku spremnost.

"Primjećujemo razne oblike devijacije u najranijem školskom uzrastu djece koja su okupirana nekim drugim interesovanjima", naglasio je Božović.

Kako je rekla Aleksandra Dubak iz Građanske alijanse, cilj je bio da se pošalju poruke mira i tolerancije. 

"Da vide da su na terenu svi oni jednaki, da se druže i da na taj način njegujemo kulturu ljudskih prava", kazala je Dubak. 

A rezultat? Iako najmanje bitan u ovoj priči, je 9-9.

Novinari su pobjedili nakon penala.

Pravi pobjednici su djeca, i oni su danas dobili utakmicu. 1:0 za njih.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније