Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

16. 01. 2023. 12:56 >> 13:10
1

ISTRAŽIVANjE UDRUŽENjA SUDIJA

Više od polovine sudija smatra da postoji politički uticaj na Sudski savjet

Više od polovine, ili 58,5 odsto sudija smatra da postoji politički uticaj na rad Sudskog savjeta, pokazalo je istraživanje o stavovima sudija o pravosudnom sistemu Udruženja sudija Crne Gore.

Na pitanje u kojoj mjeri su sudije zadovoljne efikasnošću rada Sudskog savjeta u odnosu na zahtjeve i inicijative, 2,2 odsto sudija bilo je u potpunosti zadovoljno, djelimično 56.9 odsto, dok 1, 9 odsto nije zadovoljno efikasnošću.

“Na pitanje da li Sudski savjet štiti prava sudija u skladu sa Ustavom i Zakonom, odgovori su pokazali da 32 odsto sudija smatra da štite, djelimično 55.8 odsto, a da uopšte ne štite 12 odsto”, navodi se u saopštenju.

Preko 94 odsto sudija podržava stav da starosna granica za odlazak u penziju bude 67 godina i više, dok oko 6 odsto podržava postojeće zakonsko rješenje.

“Na pitanje „Da li po vašem mišljenju postoji politički uticaj na rad Sudskog savjeta“, ukupno 58.5 odsto sudija odgovorilo je da postoji ili djelimično postoji, dok 40.3 odsto smatra da nema političkog uticaja, navodi se u saopštenju.

Da javnost uglavnom ima povjerenje u sudstvo smatra 32 odsto anketiranih sudija.

“Kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva, sudije vide lična očekivanja od suđenja, u dužini trajanja postupka, nedovoljna upućenost u rad sudova i nedovoljnoj informisanosti građana”, kazali su iz Udruženja.

Kao prioritetne i hitne mjere za jačanje povjerenja građana u pravosuđe, sudije su navele: više „živih“ kontakata predstavnika medija  i sudskih institucija (50.8 odsto), više informacija o radu sudova u javnosti (33.7 odsto), izradu, striktno poštovanje Kodeksa i poštovanje načela profesionalnog i nezavisnog postupanja i ponašanja medija (29.5 odsto), znatno agresivniju PR kampanju od strane sudova (14.9 odsto) .

Predsjednica Udruženje sudija Crne Gore Hasnija Simonović kazala je da je u ovogodišnjem istraživanju učestvovao veći broj sudija i tužilaca u odnosu na prošlogodišnje istraživanje što je značajno unaprijedio u kvalitativnom smislu istraživanje.

“Prema mišljenju većine sudija, stanje u sudstvu je uglavnom dobro (68 odsto). Sudije su zadovoljne (59.1 odsto) funkcionisanjem pravosudnog informacionog sistema (PRIS). Prekršajni sudovi i dalje nisu povezani na ovaj sistem, po navodima prekršajnih sudija pa je ponovo apelujemo na čelne ljude u pravođu da umreže prekršajne sudove sa ostalim sudovima”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje kako ocjenjuju ulogu drugih organa u sprovođenju pravde i efikasnosti postupka, najveći procenat sudija (71.8 odsto) je odgovorio da doprinose, ali bi njihovo učešće moralo biti znatno efikasnije. Prema mišljenju sudija, na usporavanje postupka i efikasnost rada sudova najviše utiču drugi organi državne uprave i lokalne samouprave, policija i ministarstva.

“Takođe na pitanje Da li Sudski savjet postupa u skladu za zakonom,koji definise prava sudija iz rada i po osnovu rada, najveći broj sudija 72 odsto je odgovorilo potvrdno a 28,7 odsto je reklo ne. „Da li Sudski savjet daje mišljenja na nacrte propisa iz oblasti pravosuđa, kao i propisa koji se tiču zarada, ostvarivanja prava na penziju, statusnih pitanja i rada sudija? Sa da je odgovorilo 49.7 odsto sudija a sa ne 46.4 odsto sudija”, kazali su iz Udruženja.

Negativan je trend i rast nezadovoljstva postojećim kapacitetima sudskih vještaka i da li one utiču na očekivanja stranaka i sud na kvalitet presuda.

“Da postoji deficit vještaka u pojedinim oblastima i da to negativno utiče na kvalitet i efikasnost postupka smatra 59.1 odsto anketiranih sudija, dok 18.2 odsto smatra da uloga vještaka znatno usporava postupak pred sudovima”, navodi se u saopštenju.

Za prethodne tri godine Komisija je ocijenila 60.8 odsto anketiranih sudija, dok njih 38.1 odsto još uvijek nije.

“Iako godinama kroz istraživanje sudije direktno ukazuju da Poštanska i dostavna služba moraju bitnije da promijene i poboljšaju svoj rad pa i ove 36 odsto jer to utiče na efikasnost funkcionalnog dijela suđenja, za sada nema pozitivnih promjena u tom segmentu”, kazali su iz Udruženja.

Najveći procenat sudija (50 odsto) smatra da je „izvještavanje medija uglavnom zadovoljavajuće, sa povremenim neobjektivnim izvještajima“.

“Da je izvještavanje zadovoljavajuće i objektivno smatra 14 odsto, a da je nezadovoljavajuće i neobjektivno ili uglavnom nezadovoljavajuće smatra 21.9 odsto”, navodi se u saopštenju

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније