Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 01. 2023. 19:19 >> 22:57

INOVACIJE ZA BEZBJEDNIJI SAOBRAĆAJ

Predstavljene prednosti turbo kružnih raskrsnica

Polaznici prve grupe Stručnog osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za revizora i provjerivača bezbjednosti puteva upoznali su se sa prednostima takozvanih turbo kružnih raskrsnica koje se već kosite u nekim evropskim gradovima i koje su umnogome pospješile bezbjednost u saobraćaju.

Predavanja je organizovao u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Crnoj Gori, a pod finansijskim pokroviteljstvom EBRD-a, a sa prednostima ovih raskrsnica u odnosu na klasične govorio je prof. dr Tomaž Tolaci, stručnjak iz oblasti projektovanja puteva i oblasti revizije i provjere bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Kako podsjećaju u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija, posljednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gdje je to moguće i gdje mogu da ubrzaju protok saobraćaja.

"Međutim, kružni tokovi sa dvije ili više voznih traka često predstavljaju poteškoću za vozače kada dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem prije i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost. Saobraćajni stručnjaci pronašli su način da kružni tok učine bezbjednijim. Tako su nastale turbo kružne raskrsnice, koje su prvobitno uvedene u Holandiji, da bi kasnije bile primijenjene i u drugim državama. Riječ je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom ili fizičkim barijerama, prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja. Na taj način izbjegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija", objašnjavaju u MKI.

Ovim predavanjem projektanti saobraćajnica u Crnoj Gori su se upoznali sa pravilima projektovanja i prednostima turbo kružnih raskrsnica sa aspekta veće protočnosti i bezbjednosti saobraćaja. Predavanju su prisustvovali polaznici prve grupe Stručnog osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za revizora i provjerivača bezbjednosti puteva, koji će stečenim znanjem unaprijediti stanje bezbjednosti puteva u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније