Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Вања Ракоњац, ТВЦГ

20. 02. 2023. 07:04 >> 10:10
1

KOLAŠINSKI INOVATOR

Ilinčić napravio dva sistema koji ublažavaju razornu moć zemljotresa

Inovator iz Kolašina Zoran Ilinčić patentirao je preko dvije stotine pronalazaka. Posljednja dva modela su bazne izolacije za zaštitu od zemljotresa. Ti izumi nagrađeni su u Ženevi i Temišvaru. Mašinski inženjer radi na još jednom sličnom patentu, i za TVCG govori kako se njihovom primjenom u budućnosti posljedice od potresa mogu svesti na minimum.

Ilinčić je do sada uspijevao da naučne vizije pretvori u izume, a među njima su i dva nova  sistema za zaštitu od zemljotresa.

"Suština je da donji dio koji predstavlja zemlju osciluje, a da se to što manje osjeća na gornjem dijelu, zgradi. Mojim izumom prenese se svega 5 do 10 procenata rušilačke snage zemljotresa na zgradu", kaže Ilinčić.

Zemljotres iz 1979. ga je pokrenuo da razmišlja u tom pravcu, a najnoviji u Turskoj i Siriji da ponudi još jedan sistem - tanki amortizer zemljotresa.

"Ovaj sistem može da prenese silu 35 do 40 tona po jednoj jedinici, a napravio sam sistem koji je jeftiniji za izradu i može da prenese 100 tona. Ovi uređaji se postave u temelje i ne može zemljotres da uništi zgradu.

Za svoje ideje kolašinski mašinski inženjer je dobio je priznanja i od međunarodnih institucija, iz Ženeve i Temišvara. Do sada je prijavio više od 200 pronalazaka a 12 je priznato u naučnim krugovima.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније