Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

07. 03. 2023. 14:13 >> 14:14

NIKOLIĆ

Obratiti pažnju na negativne sadržaje koji bi uticali na tenzije u društvu

Netolerancija, agresivnost i govor mržnje nerijetko postaju dio svakodnevnice pogotovo u onlajn raspravama, a koliko su takvi negativni sadržaji prisutni u medijima i ko su glavni krivci za njihovo širenje, neke su od tema na koje su danas u Bijelom Polju na veoma posjećenoj radionici pokušali da odgovore kroz interaktivnu komunikaciju Dragoljub Duško Vuković iz Media centra, novinarka Radija Berane Milena Bubanja, Olivera Nikolić iz Instituta za medije Crne Gore, te novinari i predstavnici NVO sektora iz sjeverne regije Crne Gore.

Šta je to govor mržnje i diskriminacija, kako se oni identifikuju, na koji način mediji svojim izvještavanjem mogu da doprinesu da se spriječi širenje spornog govora u javnom prostoru, bila je jedna od tema koja je zaokupljala pažnju učesnika u raspravi.

Veoma je bitno razumijeti štetne posljedice govora mržnje po društvo te kako ga prepoznati i o njemu profesionalno izvještavati, naglašeno je tokom današnje obuke.

Etičkim dilemama u izvještavanju o sadržajima sa elementima uvredljivog i govora mržnje prema ranjivim grupama - Analizama slučaja sa pogledima i iskustvima novinara/ki iz Crne Gore i regiona, bavila se Olivera Nikolić (IMCG).

"Takvi slučajevi podižu društvene tenzije i veliki je izazov za medije, kako da se odnesu prema takvim oblicima komunikacije i da ukažu na slučajeve koji ostavljaju štetne posledice. Mediji treba da obezbijede uslove za tolerantnu komunikaciju zasnovanu na argumentima uz uvažavanje različitosti , ličnosti...",saopštila je Nikolić.

Da li se mediji neselektivno odnose prema jeziku agresivnosti, senzacionalizma i mržnje, te da li takve slučajeve osuđuju i smještaju u odgovarajući kontekst kako bi na taj način doprinosili njegovanju kulture dijaloga i tolerancije, pitanje je koje traži profesionalne odgovore i reakciju, istaknuto je tokom razgovora.

S obzirom da smo u toku predizborne kampanje veoma je bitno da vodimo računa o negativnim sadržajima, koji bi mogli da utiču na tenzije u društvu u čemu mediji imaju nemjerljivu ulogu. Izbjegavanjem takvih sadržaja, njihovom neselektivnom osudom doprinijelo bi se izbjegavanju netrepeljivosti, udaljavanju jednih od drugih, dehumanizaciji društva....time bi se doprinijelo podizanju kulture dijaloga i tolerancije, koji su nam toliko neophodni, ocijenila je Nikolić.

Panel je dio projekta Mediji za odgovorno društvo, koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније