Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2014. 09:59 >> 09:59

ALARMANTNO

Preko 300 djece prosi

Maloljetničko prosjačenje i dalje je prisutno u Crnoj Gori. Čak preko 300 djece prosi na našim ulicama. U razgovoru za Antenu M ombudsman Šućko Baković poručuje nadležnima da hitno riješe taj problem.

Ombudsman Šućko Baković smatra da  bi to što preko 300 djece prosi na crnogorskim ulicama u najmanju ruku trebalo da  uznemiri nadležne i pokrene ih da što prije iskorijene maloljetničko prosjačenje. Suočavanje sa tim problemom donekle je otežano zbog  različite evidencije  o tome koliko je, zapravo, maloljetnih prosjaka u našoj državi:

"Jedan od osnovnih problema je što ne postoji jedinstvena evidencija od organa unutrašnjih poslova i policije koja bi obično trebalo da registruje pojavu prosjačenja djece i od strane centara i drugih institucija. Situacija je takva da policija, tužilaštvo i sudovi raspolažu različitim podacima", kazao je Baković.

Prosjačenje je, kaže Baković, posebno izraženo u turističkoj sezoni  i to na primorju kada je  i zarada najbolja. Baković  je izričit - država mora da zaštiti djecu.

"Osnovni problem je da organi otkrivanja moraju da vode računa ko stoji iza toga. Da li je prosjačenje u službi ekonomskog iskorišćavanja od starijih. Nije oštrica na djecu, treba kontrolisati roditelje i starije koji šalju djecu u prosijačenje", poručio je ombudsman.

Uglavnom prose Romi, i to nerijetko oni  iz susjednih zemalja. I to je problem kaže Baković:

"Problem je i u kontoli granice, prelaska djece iz države u državu. Po našim propisima potrebna je saglasnsnost oba roditelja da bi dijete prešlo granicu, u Srbiji samo jednog roditelja", kaže Baković.

Baković ističe da  su istraživanje, koje je pokazalo da 323 djece prosi, sproveli kroz upitnike i razgovore sve u saradnji sa Upravom policije i centrima za socijalni rad.

Djeca na ulicama najosjetljivija su kategorija koje država što hitnije mora da zaštiti naveo je Baković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније