Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina/M.L.B. ]

11. 04. 2023. 08:55 >> 08:55
1

CGO PORUČUJE

Odgovornoj Vladi bi visoko obrazovanje bilo prioritet

Svakoj odgovornoj Vladi visoko obrazovanje moralo bi biti jedan od prioriteta, ali to hronično izostaje u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Kako se navodi, pored zapuštenosti ovog sistema, danas svjedočimo i blokadi donošenja novog zakonodovanog i strateškog okvira visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Odgovornost za to nose isključivo donosioci odluka koji su zanemarili ovaj dio javnog interesa", ocijeniula je viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

CGO podsjeća da su 2020/2021. godine započele određene aktivnosti u ovoj oblasti, sa najavom i otvaranjem procesa donošenja Zakona o visokom obrazovanju, koji je trebao biti usvojen još u prvoj polovini 2021. godine.

Kaluđerović navodi da ovo pitanje nije bitno ni Vladi u tehničkom mandatu, koja ga je u svom ovogodišnjem planu stavila za četvrti kvartal, a još nije imenovana ni radna grupa za njegovu izradu.

"Znači, Ministarstvo prosvjete u kontinuitetu pokazuje da nema kapacitet da izvrši ovu obavezu, koja je bila dio programa rada 42. i 43. Vlade, a zbog čega trpe brojni akteri", kazala je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete nije pokazalo proaktivnost ni kada je u pitanju usvajanje Strategije visokog obrazovanja za period 2021 - 2025. godine.

"Za oba dokumenta - i Zakon i Strategiju - Direktorat za visoko obrazovanje ima pripremljene nacrtne verzije, u koje je uloženo vrijeme i trud članova radnih grupa u prethodne dvije godine, a koje su potpuno zanemarene", kazala je Kaluđerović.

CGO smatra da nadležni u Ministarstvu prosvjete moraju pokazati posvećenost ovako važnim pitanjima jer nema nikakvog opravdanja za kašnjenja koja su rezultirala blokadom sistema.

Kako se navodi, da bi Strategija i Zakon bili usvojeni, mišljenje na njihov tekst mora da izda Savjet za visoko obrazovanje, koji ne funkcioniše, jer je većini članova toga tijela istekao mandat.

"S obzirom da Savjet imenuje i razrješava Skupština Crne Gore na prijedlog Vlade, jasno je da ćemo čekati i izbor novih članova Savjeta do formiranja novih saziva i Vlade i Skupštine", upozorila je Kaluđerović.

CGO ukazuje na velike i štetne posljedice neutvrđivanja novog strateškog i zakonskog okvira u oblasti visokog obrazovanja u skladu sa zahtjevima evropskog prostora visokog obrazovanja, a sve zbog nepostojanja političke volje donosilaca odluka.

"To je, na primjer, posebno važno u dijelu modela studija koje značajno opredjeljuje tržište rada, zapošljavanja, zatim akademskog integriteta, načina finansiranja, ali i drugih otvorenih pitanja koja zahtijevaju konstantno i efektivno adresiranje", kazala je Kaluđerović.

CGO smatra da su za to odgovorni Vlada, Skupština i Savjet za visoko obrazovanje, a da trenutno nijedno od ovih tijela nema legitimitet i puni kapacitet.

"To ne znači da neki zadaci ne mogu biti završeni na tehničkom nivou da bi kasnije sistem brzo profunkcionisao, ali i to izostaje zbog neprepoznavanja značaja ove teme", rekla je Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније