Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ K. J. ]

03. 05. 2023. 10:47 >> 11:19

BROJNI PROBLEMI

"Mediji i novinari da budu solidarniji kako bi poboljšali položaj"

Pad slobode medija na svjetskom nivou odnosi se i na Crnu Goru, bezbjednost novinara je na udaru i to utiče na druga ljudska prava jer je pravo na slobodu medija vazno za ostvarivanje drugih ljidskih prava, poručila je Amina Murić iz Građanske alijanse (GA), povodom Svjetskog dana slobode medija. Istakla je da i dalje ima vlasničkog i političkog uticaja na rad medija, da su zarade ispod prosječnih, te da se to se mora mijenjati.

Murić je kazala da je policija prošle godine registrovala 19 napada.

"Fond za pluralizam i raznovrsnost medija je takođe uticao na to. Posljednji izvještaj Freedom House-a je da Javni servis ima bolji program, raznolikiji je i jedini je medij koji je u domaćem vlasništvu i država se time mora baviti da uvijek bude zaštićen od bilo čijih uticaja. Ubistvo Duška Jovanovića, napadi na Tufika Softića i Oliveru Lakić moraju se rasvijetliti. Vlast mora da riješi slučaj ubistva Jovanovića, sad poslije 19 godina i to mora učiniti što prije", kazala je predstavnica GA na konferenciji za medije.

Murić je pozvala medije i novinare za veću solidarnost kako bi poboljšali svoj položaj tako i položaj medija i stanje u medijima.

Direktorica Agencije za elektronske medije (AEM) Sunčica Bakić čestitala je Dan slobode medija, rekavši da to nije pitanje samo zaštite prava novinara već svakog građanina u državi, to se ogleda u njihovom pravu da znaju i pitaju, da se infromišu ali duboke podjele koje karakterišu naše društvo se održavaju na medijsku zajednicu, pa branimo samo novinare koji rade u kući sa kojom dijelimo stavove.

"Sve dok ne stanemo u zaštitu onih sa kojima se ne slažemo nećemo postići slobodu. Finansijska nezavisnost je jako važna za medije pa se moramo pozabaviti pitanjima koji se tiču finansijske održivosti i mislim i na broj medija u državi, na pitanje oglašavanja u medijima i transparentnog fonda koji će da podrži kredibilne i profesionalne medije", istakla je Bakić.

Dodaje da novinari danas u Crnoj Gori rade u teškim uslovima, nijesu adekvatno plaćeni i trpe pritiske centara moći od urednika i vlasnika i onog dijela javnosti koji se ne slaže sa uredničkom koncepcijom.

"Naročito su novinarke ugrožene, predmet su online nasilja i to je nešto na što treba da se obrati pažnja. Posao je političara i javnih funkcionera da odgovore na pitanja i kada se sa njima ne slažu", poručila je Bakić.

Predsjednik Sindikata medija Radomir Kračković istakao je da stanje u medijima karakterišu brojni problemi.

"Ovaj dan dočekujemo u nešto boljem ambijentu nego ranije, došlo je do povećanja zarada u nekim privatnim medijima, doći će do potpisivanja kolektivnog ugovora u RTCG, što će doprinijeti boljem stanju u kući, žao nam je što to nije urađeno ranije jer radnici to zaslužuju ali došlo je vrijeme da se to riješi. Nećemo da dozvolimo da novinari budu na začelju po standardu", rekao je Kračković na konferenciji.

Granski kolektivni ugovor, dodoaje on, treba da utiče na prva novinara i medijskih radnika i pregovori ne teku onako kako bi željeli.

"Dosta su predloga odbili koje je Sinidkat medija dao, ali mi ćemo istrajati i pozivamo zaposlene da pokrenu pregovore sa poslodavcima, jer povećanje zarada je prioritet svih prioriteta. Bilo je dosta napada, više nego ranije oko 28 slučajeva smo zabilježiili i fizičkih napada je bilo. Ipak, brže se reagovalo nego ranije, dio je procesuiran dio je pred sudovima, Krivični zakonik je povećao kazne za novinare, pa da vidimo efekte", istakao je Kračković.

Polarizacija na medijskoj sceni je prisutna, kaže on, i to nije problem jer je puralizam potreban.

"Imamo tri grupe medija i različite uređivačke politike, ali to je u redu dok svako radi svoj posao. Reporteri bez granica kažu da smo dobili bolji položaj, ali stoji da nova vlast nastoji da se miješa u rad novinara i medija. Ipak znatno je bolje stanje u odnosu na ranije kada smo bili nisko na ljestvici", zaključio je Kračković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније