Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2014. 11:23 >> 13:59
17

BAR-BOLJARE

Potpisan ugovor, radovi na proljeće

Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa, potpisan je danas u Podgorici.

 

Dokumente su, u ime Vlade Crne Gore, potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, i predstavnici kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Ministar Ivan Brajović kazao je da vjeruje da će sva procedura biti brzo završena i ponovio da bi radovi trebalo da počnu na proljeće.

Brajović je, komentarišući izjavu ambasadora Njemačke Piusa Fišera da autoput nije isplativ, rekao da "ne sumnja u dobre namjere Fišera, ali i da ne sumnja u ekonomsku opravdanost projekta".

Ministar je saopštio kako mu je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao da će "na prvom redovnom zasjedanju Izmjene i dopune zakona o međudržavnom sporazumu biti na dnevnom redu".

"Takođe, i Zakon o autoputu će vjerovatno tada biti na istoj sjednici. Očekujem da sve bude gotovo u prvoj polovini proljećnog skupštinskog zasijedanja“, rekao je Brajović na konferenciji, nakon potpisivanja ugovora.

Ministar Brajović je istakao i da već danas počinju pregovori sa Eksim bankom oko finansijske isplativosti projekta, navodeći da će prema njegovim informacijama razgovori biti oknočani "veoma brzo“.

Kad je riječ o eksproprijaciji, Brajović je rekao da je ona završena u najvećem dijelu, te da iznosi 2.300.000 eura, dok će ostatak biti završen do kraja nedjelje.

Na pitanje kako će Crna Gora obezbijediti 15 odsto sredstava za finansiranje projekta, s obzirom na to da će Eksim banka obezbijediti 85 odsto, Brajović je pojasnio da je budžetom za ovu godinu predviđeno da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura.

"A u 2015. i 2016. godini biće nam omogućeno zaduženje po 250 milioa eura, i u 2017. 209 miliona. Prvi dio od 10 odsto kineskoj kompaniji CRBC biće uplaćen kad počnu radovi“, kazao je Brajović.

Predstavnik kineske Eksim banke Peng Siao Đin rekao je da je ta banka poslala ekspertski tim da procjeni opravdanost projekta. Kineski ambasador u Crnoj Gori Ži Žaolin čestitao je potpisivanje sporazuma o gradnji autoputa i dodao da je sljedeći korak potpisivanje ugovora o finansiranju.

Inače, Vlada je početkom jula donijela odluku da ponuda kineskih partnera, koja se odnosi na izgradnju prioritetne dionice auto-puta bude, prvorangirana i da se pregovori sa predstavnicima kineskih kompanija nastave.

Ponuda je vrijedna oko 809 miliona eura, a Exim banka je ranije ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit, sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Predstavnik kineske kompanije CCCC očekuje da dvije vlade uskoro odobre ugovor o zajmu.

Ranije je saopšteno da su predstavnici Ministarstva finansija počeli pregovore sa Exim bankom o finansijskom sporazumu, kao i da se rade pripreme na izradi Zakona o auto-putu, koji bi uskoro trebao da se nađe pred poslanicima u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније