Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 06. 2023. 11:26 >> 11:26
1

MEDOJEVIĆ

"SDT da ispita javne nabavke za trajekte"

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ističe da je procedura javne nabavke za trajekte JP za upravljanje morskim dobrom primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije. On je pozvao SDT da pod hitno istraži ove nabavke.

"Imao sam intenzivnu komunikaciju sa vođom ekspertskog tima Slovenije za oblast javnih nabavki i usklađivanje slovenačkog zakonodavstva sa standardima EU. Nikad u životu nijesam čuo za tender sa unaprijed poznatim kupcem. Ovaj tender Morskog dobra je školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije. Očigledno da je i nova vlast nastavila sa praksom izigravanja antikorupcijskih propisa i sklapanjem unaprijed dogovorenih dilova sa cijenama koje su iznad tržišnih i na štetu poreskih obveznika i države", navodi Medojević.

Kako dodaje, hitnost kao argument korupcionaških poslova je vrlo često korišćen u nesređenim zemljama.

"Zbog toga je EU propisala i standarde za izuzetke primjene zakona o javnim nabavkama i standardizovala hitnost kao realni faktor i potrebu u tačno definisanim situacijama. Nabavka trajekata ne predstavlja nikakvu hitnu situaciju koja zahtjeva izuzetke u primjeni. Ovdje se radi o lošem planiranju nabavki ili namjernom spornom direktnom ugovaranju i dogovaranju. Kompletni cirkus u nabavkama trajekata od strane Morskog dobra je visoko rizična sa aspketa potencijalnog ugrađivanja i korupcije i SDT bi morao pod hitno da istraži ove nabavke", ističe Medojević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније