Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драган Булатовић [ TVCG ]

24. 07. 2023. 07:02 >> 09:52
1

NAJKRAĆA VEZA DO SARAJEVA

Dionica Plužine –Ščepan polje atraktivna, ali i opasna

Ne prođe mnogo a da se u medijima ili na društvenim mrežama putnici ne požale na loše stanje magistralnog puta od Od Plužina do Foče u susjednoj Bosni i Hercegovini. Najkraća je to veza do Sarajeva, ali veoma opasna. Iako se godinama dvije države dogovaraju o sanaciji i njegovoj rekonstruciji sa obje strane, do početka mogućih radova čekaćemo još.

Kada od Plužina krenete prema Šćepan polju naoružajte se strpljenjem i oprezom sa svakim narednim kilometrom.

Znaju to dobro oni koji često prolaze ovuda, jer kažu, nikad ne znate šta vas čeka iza sledeće krivine, baš kao sto se to desilo ekipi TVCG. 

Na putu do Šćepan polja i granice čekaju vas čak 24 uglavnom neuređena tunela, na brojnim mjestima oštećen put i česti odroni. 

Najkraća je to veza sa Sarajevom ali i najrizičnija. I to ne kažemo mi već evropski izvještaj o bezbjednosti na putevima u kom je ova magistrala okarakterisana kao jedna od najrizičnijih u Crnoj Gori.

Znaju to dobro i u našoj Vladi i Evropa je dala grant za idejni projekat, ali je već sada jasno da će bezbjedna vožnja na ovoj kratkoj dionici papreno koštati.

"Projekat je još u fazi izrade, ali ono preliminarno što znamo za tu dužinu od 20 kilometara procjena vrijednosti je 150 miliona", ističe generalni direktor za putnu infrastrukturu Miroslav Mašić. 

Slično je i kod komšija. Put od Foče do Šećpan polja godinama samo propada čekajući da se tamošnje vlasti odluče da ulože novac u ovu dionicu koja je važna turistička žila naročito zbog rafting Tarom.

Dokle su komšije stigli sa palnovima ekipa TVCG pokušala je saznati i od tamošnjeg mistarstva ali bez uspjeha. Posljednji put njegovu rekonstrukciju pompeznu su najavili prije dvije godine. U Ministarstvu kapitalnih investicija sada postavljaju novi rok.

"Projekat mosta je irađen, revidovan. Najrealnije je da 2024. možemo imati jasnu sliku da je sve spremno i da se krene krajem 2024. u realizaciju", ističe Mašić. 

Magistrala koja vodi pored Pivskog jezera godinama je odnosila i živote. Zato opreza nikad dosta, jer dok dok nadležni nešto ne preduzmu, preoostaje nam da ispoštujemo makar ono što je do nas.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније