Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R. Brajović ]

08. 08. 2023. 06:30 >> 06:34

KAVARIĆ

Oprezno sa pomjeranjem krivične odgovornosti djece

Pomjeranjanje granice krivične odgovornosti, koju naš Krivični zakon i Zakon o postupanju prema maljoljetnicima definiše na 14 godina starosti, kompleksno je pitanje kojem se ne bi trebalo pristupiti ishitreno, ocijenio je advokat Dalibor Kavarić. Ističe da eventualnom pomjeranju tih granica morao prethoditi niz sveobuhvatnih kako kriminiloloških, tako i psiholoških i opštemultidisciplinarnih analiza.

Kavarić podsjeća da je u Crnoj Gori krivično odgovoran maloljenik koji je napunio 14 godina.

"Kada je u pitanju krivična odgovornost, tu moramo voditi računa o elementima uračunljivosti i vinosti kao osnovnimo elementima krivičnog djela i tome da li je dijete ispod 14 godina starosti objektivno krivično pravno odgovorno, u smislu da li je uračunljivo, da li može da shvati značaj krivičnog djel i upravlja postpcima, kao i da li ima subjektivni odnos prema djelu", kazao je advokat.

Dodaje da treba voditi računa i o negativnim efektima, koji bi doveli do promjena u nizu krivičnih djela koja su vezuju za 14 godina, odnosno pojam dijete kao krivično pravni pojam.

"To bi dovelo do ugrožavanja djetea, donosno ugrožavanja maloljetnog lica u velikom broju krivičnog djela kao što su silovanje, teško ubistvo, obljuba nad djetetom... Te promjenama ne bi nikako trebalo ishitreno pristupiti bez analiza posljedica", ističe Kavarić.

Podsjetimo, zbog masovnog ubistva koje je u Srbiji početkom maja ove godine počinio trinaestogodišnjak, vlasti te zemlje predložile su izmjene zakona kojima bi se spustila starosna granica za krivičnu odgovornost maloletnika.

Učenik, koji je ubio osmoro djece i radnika obezbjeđenja i ranio šestoro đaka i nastavnicu, ne može krivično da odgovara za zločin jer zakoni Srbije, takođe, propisuju da za to mora imati navršenih četrnaest godina. To je i najčešća starosna granica na međunarodnom nivou.

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su države potpisnice Konvencije o pravima djeteta da ne spuštaju minimalni uzrast od 14 godina za krivičnu odgovornost.

Komitet UN-a za prava djeteta ukazuje da se zrelost djece uzrasta od 12 do 13 godina još razvija i da je malo vjerovatno da će razumjeti uticaj svojih postupaka ili razumjeti krivični postupak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније