Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

06. 09. 2023. 08:50 >> 10:44
1

BERIŠA

Slučajevi diskriminacije RE populacije i dalje bez epiloga

Slučaj diskriminacije Roma koji se nedavno desio u jednom restoranu na Žabljaku, prema riječima zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerme Dobardžić Kurti, nije, nažalost, iznenadio, ali je kancelarija ombudsmana odmah reagovala i pokrenut je postupak. Predsjednik NVO Koračajte sa nama Phiren amenca Elvis Beriša ističe da se i do sada dešavalo da slučajeve diskriminacije prijavljuju NVO koje se bave zaštitom romske i egipćanske populacije, ali tih prijava je malo, jer je proces u državnim organima spor i često bez epiloga, što obeshrabruje.

Kako je Beriša istakao gostujući u Juatarnjem programu TVCG, slučaj na Žabljaku nije iznenadio, ali promocija mehanizama kako se može prijaviti diskriminacija uticala je da se RE populacija osmjeli da daje pritužbe.

"Pritužbi je malo, godišnje oko tri od naše strane, jer se nijesu shvatale ozbiljno. Primjećujem intenzivniji rad Institucije ombudsmana i sami pokreću te postupke što nam je jako važno, ali mi i dalje pred sudovima nemamo nijednu pravosnažnu presudu. Ti postupci su spori dugo trajua mi kao civilni sektor vrlo često ne možemo da ispratimo i podržimo prije svega finansijski stranke u postupku", objašnjava Beriša.

Znači im, dodaje, svaka inicijativa u tom pravcu, ali i ovaj slučaj bi ostao u sjenci da nije bilo NVO.

Dobardžić Kurti je istakla da su postupak u slučaju Žabljaka pokrenuli samoinicijativno nakon objava u medijima i izvještaj će biti uskoro gotov.

"Nedopustivo je stavljanje osoba po bilo kojoj osnovi, rase, nacije, starosne dobi... u nepovoljniji položaj od drugih. Mi smo se i ranije bavili ovom ranjihom grupom, i imali terenske posjete romskim i egipćanskim naseljima kako bi se upoznali neposredno sa njihovim svakodnevnim problemima, ali kako bi i podigli svijest tih ljudi kako i kome da se obrate kada se neđu u nekom diskriminatorskom položaju", naglašava Dobardžić Kurti.

Kako je dodala, uočili su da imaju vrlo malo pritužbi od romske populacije u odnosu na realno stanje.

"Uglavnom su pritužbe stizale od NVO koje se bave njihovim problemima i zaštitom. To znači da nijesu upoznati sa mehanizmima zaštite i kome se mogu obratiti", navodi zamjenica Zaštitnika.

Pojasnila je da će u ovom slučaju tražiti i izjašnjenje vlasnika restorana i izvještaj uputili nadležnima koji bi dalje trebali da reaguju.

Ističe da ima nekih pomaka kada je u pitanju položaj Roma, ali je proces usporen i to pokazuju i njihovi i izvještaji EK.

"Mi smo imali taj terenski rad gdje smo posjetili više od 20 naselja Roma i Egipćana u Crnoj Gori i napravili prvi tematski izvještaj i dali preporuke. Pripremamo i poseban izvješta za period januar-jul i taj će biti podnijet direktno Skupštini", napominje Dobardžić Kurti.

Probemi su od uslova stanovanja, obrazovanja, preko pravnog statusa, pa sve do načina zapošljavanja ove populacije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније