Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

11. 09. 2023. 06:30 >> 14:30
2

PEKIĆ ZA PORTAL

Jedinica za antikorupciju početak "čišćenja" u službama

Formiranje posebne Jedinice za antikorupciju koja će kontrolisati prihode službenika, njihov životni stil, ali i prihode i imovinu njihovih bračnih i vanbračnih supružnika, djece, kao i osoba sa kojima su povezani dobar je početak čišćenja službi bezbjednosti Crne Gore od korumpiranih službenika koji su ogrezli u kriminal i korupciju, ocjenjuje predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Crne Gore Ivan Pekić.

U razgovoru za Portal RTCG Pekić navodi da jedinica za antikorupciju mora da sprovede proceduru vetinga u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. Nova jedinica, podsjetimo, ima pravo i da testira kolege na poligrafu ako bude potrebno.

Pekić ističe važnost sprovođenja procedure vetinga od strane Jedinice za antikorupciju (JAK).

"Samo na taj način se služba može očistiti od službenika za koje postoji osnov sumnje da se bave poslovima povezanim sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Jedinicom za antikorupciju (JAK) mora upravljati lice sa dugogodišnjim stažom u Upravi policije Crne Gore, koje mora biti podvrgnuto poligrafskom testiranju i koje ne smije imati iza sebe kreirane afere (u vezi sa korupcijom i organizovanim kriminalom), a koje ga opterećuju da bi upravljao istom", smatra on.

U samoj Jedinici, dodaje, moraju biti zaposlene osobe sa "čistim" biografijama i iskustvom u policiji od najmanje pet godina, kako bi ta jedinica mogla da odgovori efikasno na sve bezbjednosne izazove i rizike.

"Jedan od ključnih problema u sistemu bezbjednosti Crne Gore, a koje su detektovale i međunarodne policijske organizacije poput Interpola i Evropola jeste veza pojedinih pripadnika službi bezbjednosti Crne Gore sa organizovanim kriminalnim grupama i vođenje zajedničkih nelegalnih poslova poput distribucije narkotika, krijumčarenja ljudi, krijumčarenje droga, trgovine ljudima, proliferacije naoružanja, lihvarenja, ilegalnih migracija i drugih transnacionalnih nezakonitih poslova, što je dovelo do lišavanja slobode velikog broja pripadnika službi bezbjednosti Crne Gore", kaže sagovornik Portala Javnog servisa.

Pekić zaključuje da postojanjem jedinice za antikorupciju Crna Gore može doći do ozbiljnijeg iskoraka u borbi protiv korupcije u policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je početkom maja ove godine Nacrt pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika.

Dokument je  potom upućen na saglasnost Agenciji za sprečavanje korupcije i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Na čelu Jedinice je Predrag Tanjević, nekadašnji šef pljevaljske policije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније