Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

21. 09. 2023. 06:58 >> 06:58

BASARA ZA TVCG

Transplatacija matičnih ćelija uskoro u Crnoj Gori

Jedan od najvećih i najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti hematologije i onkologije Nadežda Basara očekuje da će se u Crnoj Gori do kraja godine obaviti transplatacija matičnih ćelija.

"Imamo veliku podršku direktorijuma Kliničkog centra u Podgorici i Ministarstva zdravlja. Oprema za zamrzavanja čekanja još nije nabavljena i da se čekaju tenderi", poručila je Basara u emisiji "Stav" na TVCG. 

 

Basara je podsjetila da je u Crnoj Gori strateški odlučeno da se prije godinu dana u Crnoj Gori uvede transplatacija matičnih ćelija i to autolognim i alogenim putem. 

"Autologni put znači da su ćelije od samog pacijenta, a alogeni da su od srodnog ili nesrodnog donora. Tako će se novčana sredstva koja pacijenti ostavljaju u inostranstvu i koja uopšte nisu mala, ovdje uložiti", istakla je Basara.

Prema njenim riječima, tako bi se izgradila nova zgrada Klinike za hematologiju.

"Do sada je radila u jako lošim ulsovima. Tim bi započeli ovaj projekat sa novim, preuređenim sobama koje se nalaze u Klinici za onkologiju", kazala je Basara.

Basara je pojasnila da se matičnim ćelijama mogzu liječiti maligne i nemaligne bolesti: akutne leukemije, teška plastična anemija...

"Međutim, matičnim ćelijama se ne mogu liječiti karcinom pluća, karcinom debelog crijeva, karcinom  želudca i neurološke bolersti kao što je multipleks skleroza", navela je ona. 

Basara je takođe upozorila da veliki broj pacijenata sa kojima je radila u Crnoj Gori uzima takozvanu travarsku medicinu, koja uoppšte nije naučno i medicinski dokazana.  

"Može biti velike štete, jer dolazi do suprotne reakcije sa ljekovima, kao što je na primjer riječ sa kantarionovim uljem. Samo edukacijom možemo doprinijeti da pacijenti shvate šta je dobro za njih, a šta ne", zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније