Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2014. 17:40 >> 17:40
1

"PUTUJUĆA RADIONICA"

Ivanović: Korak po korak ka agro-biznisu

Poljoprivreda u Crnoj Gori postaje sve važnija, napuštamo okvire socijale i korak po korak idemo ka agro-biznisu, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i dodao da je potrebno još mnogo toga uraditi.

Ivanović je govorio na završnoj konferenciji "Putujuća radionica", u okviru koje su predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija za ruraralni razvoj obišli 15 crnogorskih poljoprivrednih gazdinstava i lično se uvjerili u mogućnosti proizvodnje voća, povrća, meda, vina, mesa, mlijeka u Crnoj Gori.

Cilj posjete bio je da se članovi delegacije, kroz razgovor sa proizvođačima, upoznaju sa stanjem u crnogorskoj poljoprivredi, sa akcentom na ruralni razvoj, načinom proizvodnje i plasmanom proizvoda, te da daju preporuke za model budućeg rada u skladu sa politikama EU u ovoj oblasti.

Ivanović je istakao da su gosti Crne Gore, obilaskom proizvođača mogli da uoče pomake u oblasti poljoprivrede i sagledaju potencijale za dalji razvoj.

"Dobar pokazatelj napretka predstavlja podatak da je u 2013. u oblastima u koje je uključeno Ministarstvo poljoprivrede otvoreno 1.080 novih radnih mjesta, od čega najviše kroz programe podrške selu i razvoju ruralnih područja. Od toga su 493 radna mjesta upisani u registar poljoprivrednih proizvođača po osnovu MIDAS poziva, 183 su zaposleni u firmama koje su bile u stečaju, 50 u novoosnovanim firmama. U firmama koje su širile svoju proizvodnju kreirano je 231 novo radno mjesto, 27 u oblasti šumarstva, 11 u vodoprivredi, 10 u veterinarskim i 24 u fitosanitarnim uslugama, dok je 51 radno mjesto realizovano na osnovu javnih poziva, naročito kroz diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim područjima“, rekao je ministar Ivanović.

On je ponovio da je Ministarstvo ubrzalo donošenje dokumenata, povećalo transparentnost rada kroz javne pozive za podršku, te da se intenzivno radi na usvajanju novih zakona koji se usklađuju sa evropskim standardima.

Ivanović je posebno istakao kontinuirane aktivnosti na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, kako bi što prije i lakše unaprjeđivali svoju proizvodnju i postizali veću konkuretnost.

Kao važne projekte koji će doprinijeti sveukupnom razvoju crnogorske poljoprivrede, naveo je Kuću meda, davanje državnog zemljišta u zakup, drvopreradu i druge. Ministar je naglasio da je poseban prioritet u cilju podsticaja razvoja ruralnih područja jačanje aktivnosti na povezivanju poljoprivrede sa turizmom.

Šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lis rekao je da će Zajednička poljoprivredna politika EU obezbijediti Crnoj Gori, kada postane članica, bolje planiranje i izvjesnost sprovođenja odluka, a poljoprivrednicima i preduzećima iz ovog sektora više mogućnosti.

Lis je rekao da EU kroz programe pretpristupne pomoći podržava Crnu Goru za primjenu te zajedničke politike, kroz, prije svega, podršku za modernizaciju i usvajanje standarda.

Projekat  „Putujuća radionica“ realizuje se u isto vrijeme u Srbiji i Makedoniji i dio je regionalne inicijative, s ciljem razvoja nacionalne poljoprivrede, jačanja saradnje NVO i vladinog sektora i uspostavljanja regionalne saradnje na tom planu.

Snimanje stanja u oblasti ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana rezultiraće  izvještajem koji će biti predstavljen u Briselu 08. aprila, na završnoj konferenciji "Jačanje uloge stejkholdera". Konferencijom će predsjedavati komesar EU za poljoprivredu Dačian Čološ, a tom događaju prisustvovaće i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Petar Ivanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније