Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

22. 09. 2023. 09:39 >> 09:39

PORUKA NAUČNE KONFERENCIJE

Ne smije se dozvoliti dalja devastacija korita Morače i izvorišta “Bolje Sestre”

Ne smije se dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta "Bolje Sestre" do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja. To je poruka naučne konferencije "Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive".

Konferencija se od 20. do 22. septembra održava u Nacionalnom parku Prokletije koja se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta "Bolje Sestre".

"Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta 'Bolje Sestre'. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta 'Bolje Sestre'. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta 'Bolje Sestre', tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s. Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera", navodi se u saopštenju.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je, kako se dodaje u saopštenju, ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da, kako su kazali, gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

"Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta 'Bolje Sestre', Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija", navodi se u saopštenju.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište "Bolje Sestre", a koji je dostavljen Upravi za vode.

"Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi", navodi se u saopštenju.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre" i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Predstavnici DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" na konferenciji bili su Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada "Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније