Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Капа, ТВЦГ

05. 10. 2023. 20:05 >> 20:07

SA PANELA PROSVJETARA PORUČENO

Krajnje vrijeme da se obrazovni sistem depolitizuje

Svjetski je dan učitelja. Profesija prosvjetnih radnika u Crnoj Gori nije uvažena, ni vrednovana, poruka je s panel diskusije o položaju nastavnika i njihovom uticaju na društveni prosperitet. Zaključeno je i da Vlada mora naći način da motiviše nastavnike, te da treba više da se ulaže u prosvjetu, kao i da se obrazovni sistem konačno depolitizuje.

Profesija nastavnika u Crnoj Gori nije uvažena, a Vlada mora da nađe način da motiviše nastavni kadar. To je poručeno je s panel diskusije "Poštovani nastavnik/nastavnica - prosperitetno društvo", održane povodom svjetskog Dana učitelja.

Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete je kazao da postoje promjene koje moraju biti kontinuirane.

"Naše vlade nikako da shvate da je ulaganje u obrazovanje investicija u budućnost, da ulaganje u to nije bačen novac, jer kadar koji mi školujemo danas sjura će kvalitetno da liječi, dijeli pradu, gradi, donosi zakone", istakao je Radomir Božović iz Sindikat prosvjete.

Upravo zbog demotivisanosti, mladi se sve rjeđe odlučuju za taj poziv. Tako su nastavnici matematike, fizike i hemije u deficitu, pa sa Prirodno-matematičkog fakulteta najavljuju nove studijske programe za one koji bi radili u toj profesiji.

"Na PMF-u školujemo matematičare i biologe, a ne profesore matematike i biologije, što znači da oni imaju više otvorenih vrata pored nastavničkih klupa i većina njih se za to i odluči", objašnjava Nikola Konatar, prodekan za nastavu PMF-a.

A to je, smatra Konatar, zbog toga što se profesija nastavnika često podcjenjuje. Jedan od razloga je i politizovani obrazovni sistem.

"Nemamo nikakve kriterijume prilikom zapošljavanja. Glavni je politička pripadnost, rodničke i prijateljske veze", kaže Božović.

Savović dodaje da ne postoji poštovanje nastavnika u društvu.

"Svako posštovanje mora da počne od samopoštovanja", naglašava Savović.

A da bi se crnogorski obrazovni sistem pomjerio s mrtve tačke, mogao bi da se ugleda na Estoniju i Finsku, gdje je nastavnik u rangu s advokatima i hirurzima, poručeno je s panela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније