Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

12. 10. 2023. 17:21 >> 17:23

PROMOCIJA U OSTROSU

Bar jedna od opština sa gotovo najnižom stopom MMR vakcinacije

Nijedno dijete zato što živi na selu ne smije da bude zaboravljeno i ostane nevakcinisano. Nijedno dijete nije bezbjedno dok svako dijete nije bezbjedno, poruka je sa promocije MMR vakcinacije u Ostrosu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, uprkos manjim pozitivnim pomacima, obuhvat MMR vakcinacijom u Crnoj Gori je i dalje na zabrinjavajuće niskom nivou. Dok je, kako su saopštili, Bar jedna od opština koja bilježi gotovo najniže stope MMR vakcinacije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), uz finansijsku podršku Evropske unije, u saradnji sa Domom zdravlja Bar, lokalnim vlastima, uz angažman Instituta za javno zdravlje, a pod patronatom Ministarstva zdravlja, organizovala je „Karavan zdravlja i vakcinacije“ u mjesnoj zajednici Ostros.

Svrha održavanja karavana je promocija značaja imunizacije sa fokusom na benefite koje nosi MMR vakcinacija. Slogan karavana je „ Štitimo one koje volimo“.

Tokom trajanja karavana DZ Bar obezbijedio je i dovoljne količine MMR vakcina kako bi se sprovelo administriranje vakcina i na licu mjesta.

DZ Bar obezbijedio je pedijatrijski tim u sastavu dr Emina Šabović i g-đa Selma Madžurić, medicinska sestra, koji je pružao korisne savjete i objašnjenja tokom interakcije sa građanima.

Tokom obilaska Ostrosa u razgovoru sa mještanima i roditeljima dr sci med Mina Brajović, šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori, istakla je da „podizanje nivoa obuhvata MMR vakcinacijom mora da bude kolektivna odgovornost i obaveza čitavog društva.

Ona je istakla da usluge promocije zdravlja i zdravstveni preventivni servisi moraju biti jednako dostupni svakom djetetu i svakom građaninu. Nijedno dijete ne smije da bude zaboravljeno. Nijedno dijete nije bezbjedno, dok svako dijete nije bezbjedno i dok ne bude ostvaren zadovoljavajući nivo kolektivnog imuniteta.

To je, uostalom, po njenim riječima, i jedna od ključnih lekcija naučenih tokom COVID 19 pandemije. Podsjećajući da je vakcinacija štiti zdravlje i čuva živote, pozvala je sve građane da podrže vakcinaciju i da zajedno štitimo one koje volimo.“

Tokom trajanja karavana, dr Ganimeta Hodža, izabrani ljekar u ambulanti Ostros istakla je da se tokom svoje gotovo 3 decenije duge karijere i rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, po prvi put susrijeće se sa ovako niskim stepenom MMR vakcinacije protiv vrlo ozbiljnog, a nerijetko i smrtonosnog oboljenja kao što su male boginje. Prema njenim riječima, MMR vakcina se već decenijama primjenjuje u svijetu i u Crnoj Gori i svjedoci smo da je jedna od najviše provjeravanih vakcina ikada. Prema njenim riječima, nema razloga da roditelji odlažu vakcinaciju, jer su vakcine bezbjedne i čuvaju zdravlje naših mališana. Ona je uputila apel svim roditeljima da iskoriste prvu slobodnu priliku i vakcinišu svoju djecu, ukoliko to već nisu učinili.

Dr sci med Ljilja Jovićević, koordinator Karavana ispred DZ Bar ukazala je na „neophodnost obezbjeđivanja jednako dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite građanima bez obzira na mjesto njihovog življenja“.

Ona je dodala „povećanje obuhvata MMR vakcinacijom pretpostavlja proaktivan odnos zdravstvenog sistema u odnosu na program imunizacijeĆ. Apelujući na prisutne građane i roditelje, podsjetila je da je DZ Bar uložio napor i uspostavio aranžman kako bi omogućio proces administriranja MMR vakcina i tokom vikenda. Dodala je da „ roditelji mogu zakazati vakcinaciju i on line putem korišćenjem linka www.zakazilako.com/mmr . Zahvalila se za kontinuiranu podršku SZO i EU u realizaciji jednog od najvećih strateških prioriteta u sektoru zdravstva ,a to je uspješna implementacija programa MMR vakcinacije i povećanje obuhvata.

Građani su iskazali veliko interesovanje za ovaj vid interkakcije i komunikacije između roditelja i kompetentnih zdravstvenih radnika u samoj zajednici.

Gđa Emina Demirović, majka sedmogodišnjeg dječaka Amina, koji su porijeklom iz Ostrosa, ali žive i rade u Njemačkoj istakla je „ ja sam svog sina uredno i blagovremeno vakcinisala. U Njemačkoj nije moguće upisati dijete u vrtić i obezbijediti pohađanje škole bez potvrde o urednom vakcinalnom statusu. Mi smo donijeli odluku na osnovu onoga što kaže nauka, a nauka je jasna – vakcine su bezbjedne. Koristim priliku da pozovem sve roditelje da budu odgovorni i da vakcinišu svoju djecu, ukoliko to već nisu učinili“.

Mještanin Ostrosa g. Naser Perašević, otac uredno vakcinisane devetogodišnje djevojčice Rejane istakao je „nijednog trenutka nismo se kolebali. Slušali smo savjete ljekara koji brinu o našem zdravlju i zdravlju naše djece. Vakcinacija je put zdravog i bezbrižnog djetinjstva, zaključio je g. Naser Perašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније