Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

03. 11. 2023. 16:35 >> 16:35
2

DRAGOSLAV ŠĆEKIĆ

Sjever Crne Gore ugrožen velikom migracijom stanovništva

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade, Dragoslav Šćekić saopštio je da je sjever Crne Gore  više od decenije ugrožen velikom migracijom stanovništva, te da moramo doći do adekvatnog rješavanja ovog višedecenijskog problema.

To je kazao  na prvoj naučnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Izazovi i perspektive za razvoj opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije Crne Gore – IZperaBA”, koju organizuje Opština Berane.

"Sjever Crne Gore je više od decenije ugrožen velikom migracijom stanovništva, iz tog razloga neophodno je razmotriti koji su to izazovi sa kojima se opština Berane i sve druge sjeverne opštine suočavaju. Organizacija Konferencije je pravi način i prvi korak da se razmjenom znanja i iskustva dođe do adekvatnog rješavanja ovog višedecenijskog problema” istakao je  Dragoslav Šćekić.

Kazao je da daje punu podršku lokalnoj samoupravi da rade na osnaživanju i jačanju kapaciteta u cilju smanjenja i sprečavanja migracija stanovništva Berana i drugih sjevernih opština.

Ciljevi održavanja Naučne konferencije su, kako je saopšteno, izazovi i perspektive za razvoj opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije Crne Gore – IZperaBA, da se kroz sagledavanje svih izazova sa kojima se sjeverna regija suočava dođe do perspektiva koje će pomoći u samoj valorizaciji, kako opštine Berane, tako i čitave sjeverne regije, i na taj način pokuša smanjiti migracija stanovništva.

"Podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti privrede, valorizacija prirodnih resursa, razvoj turizma kao i ulaganja i razvoj poljoprivrede uz bolju saobraćajnu infrastrukturu, glavne su perspektive preko kojih se može podići svijest kod stanovništva sjeverne regije. Nema nepremostivih prepreka, ukoliko postoji dobra volja da se one riješe", predočili su organozatori Konferencije.

Naučna konferencija „Izazovi i perspektive za razvoj Opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije“ okupila je stručnjake iz različitih oblasti te pružila platformu za razmjenu ideja i iskustava. Za Konferenciju je prijavljeno više od 40 doktora nauka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније