Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2014. 14:42 >> 21:43
6

PORTAL NAJUGROŽENIJI

Savjet: Protumačite nam Zakon

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zatražiće da Državna izborna komisija (DIK) hitno protumači problematične odredbe Zakona o finansiranju političkih partija koje se odnose na honorarno zaposlene u Javnom servisu. To tijelo će i tražiti od nadležnih da se iz budžeta nadoknadi šteta koja bi nastala primjenom zakona, prije svega odredbi koje zabranjuju reklamiranje državnih firmi tokom kampanje na RTCG.

Predsjednik Savjeta, Duško Simonović kazao je da će Zakon bitno uticati na funkcionisanje RTCG, jer bi prema tom aktu naša kuća morala da otpusti honorarce, koji, kako je pojasnio, u određenim segmentima „nose“ program.

„Radi se o ljudima koji se ne mogu tako brzo i lako zamijeniti“, naveo je on.

Generalni direktor RTCG, Rade Vojvodić rekao je da je Zakon o finansiranju partija izazvao rasprave u javnim institucijam, navodeći da je zbog toga tražio hitnu sjednicu Savjeta.

On je dodao da je normalno funkcionisanje Javnog servisa ugroženo tim aktom, ocjenjujući da RTCG nije institucija na koju bi Zakon trebalo da se odnosi.

Zakon najviše ugrožava Portal 

Vojvodić je kazao da je Portal RTCG najugroženiji segment Javnog servisa, zbog primjene Zakona jer je na njemu zaposleno devet honoraraca.

„Na RTCG je ukupno angažovano 30 honoraraca što je skromna brojka, jer je njemačkom ZDF-u zaposleno njih pet hiljada, dok je na Javnim servisima u Srbiji i Hrvatskoj taj broj od tri do četiri hiljade. Portal je najugroženiji zbog Zakona, jer bi honorarci trebalo da idu kući i da čekaju da akt bude van snage“, rekao je on.

Vojvodić je dodao da u Bijelom Polju honorarac montažer, i da bi njegovo otpuštanje uticalo na praćenje izbora u sjevernim opštinama.

„Morali bi da ukinemo i Dnevnik na gestovnom jeziku jer je njegov prezenter honorac, jer neću da neko podnosi krivičnu prijavu protiv mene zbog nepoštovanja tako restriktivnih zakonskih odredbi“, poručio je on.

RTCG je, kaže Vojvodić, poslala na nekoliko adresa zahtjev za tumačenje spornih odredbi, ali odgovor nije stigao.

„Slali smo taj zahtjev DIK-u ali nijesmo dobili nikakav odogovor. Insitucije sada prebacuju lopticu jedni drugima, a otpuštanje honoraraca značajno bi uticalo na rad Javnog servisa, a posebno na njegove pojedine segmente“, naveo je on.

Vojvodić je rekao i da je učešće Sergeja Ćetkovića na ovogodišnjem Eurosongu obezbijeđeno donacijama , i da građani za najveće muzičko takmičenje neće plaćati ništa. Međutim, kako je dodao, Zakon pravi probleme i u tom dijelu rada RTCG.

„Nećemo zbog zabrana moći da reklamiramo te sponzore, koji su uglavnom državne firme, i zbog toga nam traže povraćaj novca. Donacijama smo obezbijedili novac za Eurosong“, istakla je direktorka marketinga Vanja Šipovac.

Šef Multimedijalnog centra, Slavko Đurđić kazao je da ukoliko nastanu posljedice Zakona, Portal RTCG bi morao biti ugašen.

„Faktički bi morali da ukinemo jednu smjenu od osam sati i čitav niz rubrika“, dodao je Đurđić.

Zakon blokirao sistem

Član Savjeta, Veselin Vujanović rekao je da bi striktna primjena Zakona dovela do neobjektivnog izvještavanja tokom kampanje, zbog manjka ljudi da pokriju te događaje.

„Vidimo da je između onih koji su usvojili Zakon i onih koji ga primjenjuju došlo do nesaglasja, a i dalje ne dobijamo tumačenje tog akta. Zato bi Zakon trebalo ignorisati jer nam ne stižu njegova tumačenja“, kazao je on.

Draško Đuranović je naveo da se Zakon mora poštovati dok je na snazi.

„Zakon je donesen da bi smanjila zloupotreba resursa tokom kampanje, ali on derogira druge akte, i o njegovoj ustavnosti će odlučivati Ustavni sud. Zakon je blokirao sistem, a nije smanjio zloupotrebe i pogađa obične građane“, smatra Đuranović.

Direktorica Televizije Crne Gore, Radojka Rutović kazala je da bi u tom segmentu Javnog servisa bez posla ostalo 17 honoraraca.

„Zakon bi takođe otežao učestvovanje Televizije u izbornoj kampanji, a problem je i plaćanje dolaska gostiju iz regiona u emisije“, navela je ona.

Član Savjeta, Goran Đurović smatra da bi se problem honoraraca mogao riješiti tako što bi se sa njima potpisali ugovori na neodređeno.

„To Zakon ne zabranjuje i nije mi jasno zbog čega se to ne uradi ako su honorarci toliko bitni za rad Javnog servisa“, rekao je on.

Šef pravne službe RTCG, Dragan Marković rekao je da su dva zahtjeva za ugovore na neodređeno upućena Zavodu za zapošljavanje, ali ih je, kako je pojasnio, ta institucija odbila s obrazloženjem da čekaju tumačenje Zakona.

Simonović je, sumirajući raspravu, rekao da RTCG ne može da funkcioniše bez honoraraca.

„Pojedini segmenti bi morali biti ugašeni, a plašim se da Portal ne bi mogao uopšte da radi. Političari treba da se distanciraju od Javnog servisa i da prestanu da ga ’mobinguju’, jer novinari na miru treba da rade svoj posao“, kazao je on.

Simonović je predložio da Savjet uputi DIK-u zahtjev za tumačenje problematičnih odredbi Zakona, kao i da se od nadležnih organa zatraži da se iz budžeta nadoknati direktna šteta koja će nastati zbog njegove primjena. Savjet će tražiti da DIK na zahtjev odgovori u zakonskom roku od 24 sata.

U zahtjevu DIK-u Savjet ističe da, ukoliko ne bude razumijevanja za specifičan status RTCG, naša kuća neće moći da kvalitetno, pravovremeno i objektivno odgovori povećanim obavezama tokom izborne kampanje.

"U tom smislu Savjet neće ni prihvatiti odgovornost za posljedice koje mogu nastati zbog striktne primjene odredbi Zakona o finansiranju političkih partija", navodi se u zahtjevu.

Savjet je podsjetio da je RTCG dobila najviše ocjene domaćih i međunarodnih institucija i organizacija za praćenje izbornih procesa.

Svi članovi Savjeta prihvatili su zaključke, osim Đurovića koji je bio uzdržan. Današnjoj sjednici nije prisustvovala Slavica Striković.

Borislav Višnjić

 

Aleksandra Dubak, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније