Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

17. 11. 2023. 19:47 >> 19:48

KUN SA JAKŠIĆ-STOJANOVIĆ

Kina će podržati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem

Narodna Republika (NR) Kina će i u narednom periodu podržavati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem, kroz razne modalitete saradnje, kazao je izvanredni i opunomoćeni ambasador te zemlje u Crnoj Gori Fan Kun.

On je to kazao tokom razgovora sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić-Stojanović.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, u srdačnom i prijateljskom razgovoru, ministarka Jakšić-Stojanović upoznala je sagovornika sa ključnim aktivnostima u saradnji dvije zemlje u oblastima obrazovanja, nauke i inovacija ujedno zahvalivši Ambasadi NR Kine na svoj dosadašnjoj podršci kada su u pitanju navedene oblasti saradnje.

Ministarka je posebno istakla da NR Kina predstavlja jednog od najvažnijih partnera u saradnji u oblasti obrazovanja.

"Ovo posebno što se ima u vidu donatorska podrška u vidu građevinskih radova i opreme za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori ali i mnogobrojne stipendije za učenje kineskog jezika te ostale oblasti obrazovanja, namijenjene srednjim i visokoškolskim institucijama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

U domenu nauke i inovacija, fokus razgovora je, kako se dodaje, stavljen na uspješnu saradnju u prethodnom periodu, novi Konkurs za zajedničke istraživačke projekte, kao i podršku NR Kine u realizaciji studijskih boravaka u toj zemlji za predstavnike inovacione infrastrukture iz Crne Gore.

"Ambasador NR Kine je istakao da će ta zemlja i u narednom periodu podržavati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem, kroz razne modalitete saradnje i posebno ukazao na spremnost kineske strane da u najkraćem mogućem roku finalizuje i potpiše sa Crnom Gorom sporazume iz oblasti obrazovanja (za period 2023-2026) te iz domena međusobnog priznavanja akademskih kvalifikacija", navodi se u saopštenju.

Kun je, kako je saopšteno, naveo da će biti podržana i sva dalja saradnja kroz aktivnosti Konfučije instituta na Univerzitetu Crne Gore, a u domenu inovacija posebno mjesto za unapređenje saradnje vidi kroz skoro otvaranje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici.

"Obostrano je konstatovano da je neophodno nastaviti prethodnu izuzetno dobru saradnju na svim poljima, kako kroz tijesnu saradnju resornih institucija dvije zemlje, tako i kroz saradnju Ambasade NR Kine i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније