Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2023. 19:43 >> 19:49

VLADA UPOZORAVA

Zbog "sive liste" ugrožen kreditni rejting

Eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu Radne grupa za finansijsku akciju (FATF) ne može biti rezultat ove Vlade. To su ukazali iz crnogorske vlade nakon sjednice kojoj je predsjedavao premijer Milojko Spajić. Kako su naglasili, Vlada je usvojila Informaciju u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. U Informaciji se navodi da je ove godine sproveden peti krug evaluacije od Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

To tijelo Savjeta Evrope, kako je saopšteno, polovinom decembra ove godine bi trebalo da usvoji izvještaj, koji bi, u slučaju da ocjene budu loše, Crnu Goru mogao staviti na sivu listu Radne grupa za finansijsku akciju (FATF).

Pojašnjeno je da je to lista država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Evaluacija je rađena prije mandata ove Vlade, pa, imajući u vidu da je u pitanju zatečeno stanje, konstatovano je da eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu, ne može biti rezultat ove Vlade”, navodi se u saopštenju.

Kako se upozorava, stavljanjem države na sivu listu moglo bi doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Vlada će preduzeti sve neophodne mjere kako bi Crna Gora ispunila obaveze po pitanju ove oblasti, a naročito kroz usvajanje Predloga zakona o sprečavanju pranja novca finansiranja terorizma koji je već pripremljen”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Vlada prepoznaje značaj tog pitanja i težiće da se oblast pranja novca i finansiranja terorizma što prije uredi u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope i EU.

Zaključeno je da treba što prije uputiti novi Nacrt zakona o restriktivnim mjerama Evropskoj komisiji na mišljenje, kako bi se pokazala spremnost Crne Gore da sprovede sve obaveze, a što zahtijevaju i Manival i Evropska komisija.

Vlada je donijela zaključke kojima se zadužuju nadležni resori da u što kraćem roku realizuju te zadatke.

“Zadužena su nadležna ministarstva da u najkraćem roku usklade odredbe Nacra zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da dostave Vladi na razmatranje i usvajanje Predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Podsjetimo, "siva lista" obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naredna plenarna sjednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније