Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.Б. [ TVCG ]

02. 12. 2023. 19:44 >> 20:06

JOKSIMOVIĆ ZA TVCG

"Nema razloga za paniku zbog velikog kašlja, djeca osjetljiva"

Širom Crne Gore pojavio se veliki kašalj, a polovina oboljelih je u Podgorici. Obolijevaju i bebe i stariji od 65 godina. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović kaže da je razloga za paniku nema, ali upozorava da je u pitanju lako prenosiva bolest.

Podsjetimo, IJZ je tokom novembra prijavljeno 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom ”veliki kašalj“. Sva tri oboljela u uzrasnoj grupi ispod godinu dana bila su bolnički liječena i prema dostupnim informacijama otpuštena su na kućno liječenje. Do sada je registrovano 11 oboljelih u Podgorici, četiri u Danilovgradu, dva u Budvi, i po jedan u Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

Joksimović ipak navodi da mora biti razloga za pozornost i za podizanje kapaciteta. 

"Veliki kašalj karakterišu uporni i dugotrajni i ponavljajući napadi, moguća su zacjenjivanja. Otežano je disanje i jako izraženo hripanje kod beba, a ovi simptomi se mogu javiti i kod nevakcinisanih. Kod odraslih osoba je klinična slika blaga, kašalj može da potraje do tri sedmice ali nije životno ugrožavajuć", rekao je Joksimović tokom gostovanja u Dnevniku 2 na TVCG. 

 

Prema Joksimovićevim riječima, posebno osjetljive grupe kod ove bolesti su odojčad i mala djeca.

"Nije isto kad oboli osoba u 20 ili 30 godinama i kad obole mala djeca. Važno je da naglasimo da ova bolest nije podjednako opasna za sve. Najdjelotvornija je vakcinacija, tako da apelujemo na roditelje da vakcinišu mališane", poručio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније