Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 01. 2024. 14:48 >> 08:15
3
Čitaj mi:

CRNA GORA - EKOLOŠKA DRŽAVA  

Nema posla za jedinu doktorku nauka iz oblasti zaštite životne sredine  

Nikšićanka Neda Bošković jedina je doktorka nauka iz oblasti zaštite životne sredine, a uskoro će da doktorira i iz oblasti održivog razvoja, ali za nju, nekad odličnog studenta, danas nagrađivanu naučnicu, nema posla u našoj državi. Portal RTCG donosi priču o naučnici koja posao traži od 2017. godine. Konkurisala je na oko tridesetak mjesta, neki poslodavci je nijesu udostojili čak ni odgovora, dok su pojedini pisali da joj žele više sreće drugi put.

Bošković nam je ispričala da nije izgubila volju da se usavršava, naprotiv. Ipak, razočarana je u državu i čitav sistem, jer se, kako navodi, očito ne cijene znanje, obrazovanje i poštenje.

“Veoma je porazno da neko ko se usavršavao i školovao u državi i inostranstvu, ko je čitav život posvetio obrazovanju, ko je cijenjen od strane uglednih naučnika iz države i regiona, ko je dobio ogroman broj nagrada i priznanja ne može da nađe posao u svojoj državi. Porazno je da osobe koje nemaju ni trunku znanja o životnoj sredini pričaju o istoj i nalaze se na visokim pozicijama, a da se doktor nauka iz te oblasti nalazi na Birou rada toliko godina”, kazala je Bošković.

Veliki broj nagrada i priznanja, koje ipak nijesu dovoljne za posao 

Naša sagovornica kaže da se mnogo puta razočarala te da će posao tražiti u inostranstvu.

“Iako bih najviše željela da svojim znanjem i obrazovanjem dam doprinos svojoj državi, ali moja država to ne cijeni. Međutim, za razliku od nas, zemlje EU daju prioritet svojim stručnjacima, pa tek onda drugima”, ističe Bošković.

Tokom studiranja, kao najbolji student u oblasti zaštite životne sredine dobila je UNESCO MAB nagradu za mlade naučnike, 15 jun 2023. godine, studentsku nagradu Nikšića 18. septembara 2016. godine, kao i studentsku nagradu Podgorice 19. decembara 2014. godine.

Bošković ima stipendije Udruženja za hemiju i životnu sredinu (ACE) i kompanije LECO koje je dobila u decembru 2023. godine, kao i stipendiju Ministarstva nauke Crne Gore za doktorska istraživanja na Univerzitetima u Crnoj Gori od 2019-2021.

Dobitnica je stipendije njemačke fondacije Konrad Adenauer Stiftung (KAS) za društveno i politički angažovane i nadarene studente na završnim godinama fakulteta, postdiplomcima i doktorandima koji studiraju u Crnoj Gori, 2019/2020. godine, Inženjerske komore Crne Gore za pet najboljih inženjera za studijsku 2015/2016. godinu, kao i stipendije Ministarstva prosvjete Crne Gore za najbolje studente za studijsku 2014/2015. i 2015/2016. godinu.

“Pored navedenog, posjedujem i veliki broj sertifikata, završenih obuka i sično. Nažalost, od 2017. godine se nalazim na Birou rada, uprkos stečenom obrazovanju, kvalifikacijama, obukama i iskustvu. Konkurisala sam na veoma veliki broj konkurs, oko 30”, navela je Bošković.

Za nju nije bilo mjesta u Opštini Podgorica, Elektroprivredi gdje je konkurisala čak četiti puta, u Skupštini Crne Gore, Fondu za zaštitu životne sredine, Budvanskoj rivijeri kao ni u Pivari "Trebjesa".  

“Veoma je interesantno da u "Glavnom gradu Podgorica" i "Budvanskoj rivijeri" nijesam čak ni pozvana na intervju. Odgovor koji sam dobila od "Glavnog grada Podgorica", kao razlog što nijesam primljenja je bio sledeći: "Ovaj put niste imali sreće"", ispričala je Bošković sa razočarenjem u glasu.

U Skupšini Crne Gore rađeno je, kako ističe “"anonimno" testiranje, koje je bilo sve osim anonimno, nepristrasno i pravično”.

“Na ostalim mjestima sam bila pozvana na intervju: na nekim intervjuima je od mene zahtjevano da pričam na engleskom jeziku (iako ostalim kandidatima koji su konkurisali to nije traženo); pojedini članovi komisije koji su me intervjuisali su me pitali da li sam udata; intervju sa mnom je uvijek trajao mnogo duže nego sa ostalim kandidatima; mnogi članovi komisije su mi rekli da sam najbolji kandidat...itd. Razlozi zašto nijesam primljena baš ja, ni na jednom konkursu nikada nijesu jasno bili prikazani, a u većini slučajeva nije ni pisalo ko je primljen”, ispričala nam je Bošković.

Partija važnija od doktorata 

Na naše pitanje da li je gubila priliku za posao, jer nije član nijedne političke partije, naša sagovornica kaže da joj je postavljano pitanje ima li vezu za određeni posao te da im je žao ako nema, s obzirom na to da je odličan kandidat. 

Nije nam otkrila u kojoj instituciji ili preduzeću joj je to rečeno.

Pretprošlom, prošlom i sadašnjem sazivu Vlade poslala je zahtjeve za prijem, sa CV-em, da bi se upoznali i porazgovarali, ali nije dobila odgovor ni od koga.

Na pitanje da li je posao tražila u Agenciji za zaštitu zivotne sredine s ozirom na to da je doktor nauka iz te oblasti, kazala je da jeste, u aprilu 2023. godine.

“Direktor Agencije, gospodin Milan Gazdić koji me je lično primio, bio je veoma gostoljubiv, čak je Agencija učestvovala u sufinansiranju jednog mog istraživanja, na čemu sam zahvalna. On mi je prilikom našeg prvog susreta dao obećanje da ću biti zaposlena i rekao: "Od danas računaj da si zaposlena. Sramota je da neko sa dva doktorata iz oblasti djelovanja Agencije bude nezaposlen". Nažalost, ja sam i dalje nezaposlena. Ništa se nije promjenilo”, istakla je Bošković.

Zbog svega toga, razočarana je “u sistem, državu, u postojanje diskrecionog prava direktora da izabere na konkursu koga god hoće bez ikakvog objašnjenja i bez mogućnosti kandidata da se žale na donesenu odluku”. 

“Moji roditelji i prijatelji su mi ogromna podrška. Naravno, mojim roditeljima pada veoma teško sve ovo što proživljavam i nadaju se da će se moj trud ipak isplatiti. Osim mojih diploma, naučnih radova, sertifikata, obuka, znanja i obrazovanja, ja nemam nikakvu protekciju, niti želim da je imam. Želim da mene predstavljaju rezultati, a ne politička stranka” ističe Bošković.

Naša sagovornica je dobitnica vrijedne nagrade UNESCO koja će joj omogućiti da se dvije godine bavi proučavanjem rijeke Tare.

“Oblast djelovanja zaštite životne sredine je veoma velika, a moje interesovanje za istu je neiscrpno. Voljela bih da se posvetim izučavanju kvaliteta vazduha i identifikaciji mikroplastike u istom, kao i procjeni ekoloških faktora”, navela je Bošković.

Njena prva doktorska disertacija je na temu: „Procjena ekološkog stanja mora na osnovu sadržaja teških metala i mikroplastike u sedimentu i ribama u priobalnom moru Crne Gore“.

“Tema druge doktorske disertacije je: „Kontaminacija slatkovodnih ekosistema Crne Gore mikroplastikom: Prva zapažanja o pojavi, brojnosti, prostornim obrascima, identifikaciji i ekološkoj procjeni“. Moja oblast istraživanja se zasniva na identifikaciji, procjeni izvora i distribuciji različitih kontaminenata u životnoj sredini, kao i ekološkim uticajima i procjeni rizika različitih kontaminenata na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Trenutno akcenat stavljam na istraživanje mikroplastike, jer su to istraživanja za koja sam visoko specijalizovana, koja su veoma aktuelna i predstavljaju globalni problem, a i prva sam se počela baviti navedenom tematikom u Crnoj Gori”, zaključuje Bošković.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније