Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Stav, TVCG ]

15. 02. 2024. 07:37 >> 08:49
1
Čitaj mi:

LAKIĆ ZA TVCG

"Plašim se da će broj suicida među mladima rasti"

Sistem obrazovanja u Crnoj Gori je katastrofalan, djeca su jako loše obrazovana, teže ka diplomama, a prepisivanje na testovima je postala javna tajna, ocijenio je stanje u obrazovnom sistemu koordinator za edukaciju crnogorske Mense Marko Lakić.

"U Crnoj Gori se pribjegava lažnom moralu i teži se ka diplomama. Prije 20 godina Luču je imao samo jedan ili dva učenika u odjeljenju. Nedovoljnih danas više ema, nema više dovoljnih uspjeha i niko ne polaže popravni ispit. Osim toga, u našoj državi ima dosta falsifikata. Naša djeca prepisuju na testovima i to je postala javna tajna", kazao je Lakić u emisiji "Stav" na TVCG. 

Podsjetio je da će u aprilu ponovo biti zakazana eksterna matura, pa se nada da ovog puta neće biti curenja testova.

"Ukoliko se to opet desi, kolege moraju da shvate da djeca ništa ne uče u školama", dodao je Lakić. 

Lakić smatra da su se djeca nekad više igrala i da su više čitala. Danas, nažalost, kako kaže, mališani minimalno istražuju, a dva klika su im dovoljna da dobiju sve što im treba od informacija. 

"Roditelj čak i ohrabruje svoje dijete da ima prepisanu lektiru ili prepričanu, a tu su razni četovi za domaće zadatke. Naša djeca ne usvajaju gradivo, ne obrađuju podatke i ne sortiraju ih", ocijenio je on. 

Prema njegovim riječima, ponašanje djece prije 20 godina ne može da se uporedi sa ponašanjem mališana koji sada odrastaju. Lakić to povezuje sa brzim razvojem tehnologija.

"Kvalitetniji su bili vrtići, a današnji uslovi za boravak su nehumani. Objekti su prenatrpani, a samim tim se razvija i agresivnost kod djece. Tu se rađa osjećaj za preživljavanjem, to je životinjski nagon. Nažalost, plašim se da će broj suicida među mladima sve više rasti", upozorava Lakić.

Dodaje da roditelji danas malo vremena provode sa djecom.

"Nekad smo svi vrijeme provodili sa babom i djedom, a danas toga više nema. Sve više je povećan broj privatnih vrtića, školica i produženih boravaka. Zbog svih obaveza, mi nemamo vremena da provodimo vremena sa djecom, a tako se ne razvija empatija. Empatija se razvija iz ljubavi", zaključio je Lakić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније