Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B.

31. 03. 2024. 07:54 >> 07:55
Čitaj mi:

NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Katolički vjernici danas proslavljaju Uskrs

Katolici, protestanti, anglikanci i druge zapadne hrišćanske crkve proslavljaju najveći hrišćanski praznik – uskrsnuće Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

Uskrsnuće sina Božijeg temelj je hrišćanske vjere, obnova života, simbol neuništivosti duha na kome počiva vjera u Boga.

Praznik započinje odlaskom na svečanu službu, koja podsjeća da je Isus Hrist, Mesija, koji se ovaplotio od Duha Svetoga i djeve Marije i postao čovjek, došao u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od greha. Potom je uskrsao iz mrtvih.

Za Uskrs, svuda je uobičajeno bojenje jaja, prvenstveno u crvenu boju, koja predstavlja simbol novog života.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Uz bogatu trpezu okuplja se porodica, kreće u zabavnu potragu za skrivenim jajima, negdj se nadmeću za najjače.

Ovaj veliki praznik donio je i veliki broj običaja koji se razlikuju od zemlje do zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније