Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2024. 10:06 >> 10:15
1

KOLEGIJUM SO HERCEG NOVI

"Vlada da uplati Institutu milion eura sa računa FZO"

Kolegijum predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi je uputio je apel Vladi Crne Gore da uplati Sindikalnoj organizaciji Instituta „Dr Simo Milošević“ - u vidu jednokratne pomoći, iznos od 1,1 miliona eura eura, što su sredstva koja se nalaze na računu Fonda za zdravstveno osiguranje. Poručuju da se to mora uraditi jer bi štrajk negativno uticao na ugled ove zdravstvene ustanove, posebno kada je riječ o tržištima u zemljama Evropske unije.

U Skupštini opštine Herceg Novi je održan Kolegijum predsjednika Skupštine, kojem su prisustvovali predstavnici svih odborničkih klubova koji su zastupljeni u aktuelnom sazivu. Oni su podržali svaki vid borbe za ostvarenje prava zaposlenih u Institutu. 

“Formiranjem Vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo, realno je bilo za očekivati da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rješavanju izazova u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, navodi se u saopštenju. 

Poručuju da je jasno je da nije jednostavno doći do dugoročnog rješenja za očuvanje Instituta i da je to proces koji zahtijeva ozbiljan i nadasve stručan pristup. 

“Uprkos toj činjenici, nedopustivo je da se do sada nije našao način za davanje kratkoročne pomoći kojom bi se obezbijedila egzistencija zaposlenih, koji nijesu primili zarade u posljednja četiri mjeseca”, navodi se u saopštenju. 

Ističu da su zaposleni i pored teške materijalne situacije savjesno i profesionalno obavljali svoj posao i pružali zdravstvene usluge građanima Crne Gore, kao i pacijentima iz svih djelova svijeta. 

“Međutim, nije realno da zaposleni nastave da funkcionišu u tim okolnostima, pa je sasvim opravdan štrajk koji su najavili za 25. aprila, u slučaju da im se ne isplate 3 od 4 neisplaćene zarade”, navodi se u saopštenju. 

Napominju da su sredstva za te zarade na računu FZOCG, dakle već zarađene, ali ih je nemoguće isplatiti zbog blokade računa Instituta.   

“Štrajk bi svakako negativno uticao na ugled ove zdravstvene ustanove, posebno kada je riječ o tržištima u zemljama Evropske unije. Zbog toga se mora učiniti sve da do njega ne dođe, posebno sada kada je Vlada izrazila jasan stav da se očuvanje Instituta ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje”, navodi se u saopštenju. 

Zato je kolegijum uputio apel Vladi Crne Gore da zbog postojanja višeg interesa, uplati Sindikalnoj organizaciji Instituta - u vidu jednokratne pomoći, iznos od 1.100.000 eura, što su sredstva koja se nalaze na računu Fonda za zdravstveno osiguranje. 

“U pitanju je dug Fonda prema Institutu „Dr Simo Milošević“ na ime usluga  koje Institut pruža korisnicima po ugovoru sa Fondom. Time bi se bar u nekoj mjeri olakšala teška materijalna situacija zaposlenih, pokazala bi se jasna volja za konačnim rješavanjem problema i bio bi izbjegnut najavljeni štrajk”, navodi se uz saopštenju. 

Skupština opštine Herceg Novi podržava svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne borbe zaposlenih, usmjeren ka ostvarivanju njihovih prava.

Apel su potpisali predstavnici svih odborničkih klubova. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније