Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

26. 04. 2024. 09:08 >> 09:08
Čitaj mi:

Zaposleni u UPSUL-u na obuci u Lisabonu

Unaprijedili znanja o praćenju brodova koji prevoze opasne terete

Zaposleni u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanju lukama (UPSUL) učestvovali su na obuci koju je organizovala Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) u svom sjedištu u Lisabonu.

Iz Uprave navode da je obuka značajna u cilju unapređena praćenja brodova koji prevoze opasne terete Jadranskim morem, kao i u cilju povećanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, očuvanja životne sredine i efikasnosti pomorskog transporta.

"Obuke koje organizuje Evropska agencija za pomorsku sigurnost kao i nesebična podrška koju nam pruža su od velikog značaja za Crnogorsku pomorsku administraciju. Iako u ovom trenutku nije članica Evropske unije, Crna Gora uveliko radi na implementaciji najsavremenijih sistema kao i njihovoj integraciji sa sistemima Evropske unije, za šta imamo ogromnu podršku Evropske agencije za pomorsku sigurnost. Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u koordinacji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva predano radi na postizanju evropskih standarda u oblasti pomorstva", kazao je v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanju lukama Haris Husić.

Pored Husića, obuci su prisustvovali pomoćnik direktora Žarko Lukšić kao i VTS operateri Milorad Krgović, Aleksandar Tomašević i Filip Perunović.

"Obuka se odnosila na IRD integrisani sistem obaveznog izvještavanja brodova koji prevoze opasne terete Jadranskim morem kao i modernizaciju samog ADRIREP sistema. U dosadašnjoj praksi brodovi su vršili izvještavanje putem radio veze, dok će predviđena modernizacija omogućiti izvještavanje digitalnim sistemima komunikacije. Takođe, dio obuke se odnosio na SafeSeaNet sistem koji je uspostavila Evropska agencija za pomorsku sigurnost EMSA u cilju povećanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, očuvanja životne sredine i efikasnosti pomorskog transporta", kazali su iz UPSUL.

Napominju da Crna Gora u ovom trenutku radi na implementaciji "jedinstvenog nacionalnog prozora u pomorstvu" (National Maritime Single Window) čija je svrha olakšavanje obavljanja međunarodnog pomorskog saobraćaja i pojednostavljenje procedura uplovljavanja i isplovljavanja plovnih objekata, kao i protoka tereta i putnika u lukama Crne Gore, a koji će biti u direktnoj interakciji sa evropskim SafeSeaNet sistemom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније