Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2024. 07:33 >> 07:33
2
Čitaj mi:

Andrijevica

Propao posao eksploatacije mineralnog kamena?

Iako je kompanija Bemaks pobijedila na tenderu za eksploataciju nalazišta mineralnog kamena Piševska rijeka u Andrijevici krajem ljeta 2022. godine, ni prethodna a ni aktuelna Vlada nijesu još uvijek dali odobrenje i potvrdili tu odluku. Menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić rekao je Portalu RTCG da je lokalna uprava u tom gradu nije još dobila nikavo obavještenje o tome.

“Postoji teoretska mogućnost da mi nismo obaviješteni, ali je to malo vjerovatno. Tender je odavno završen, ali ga ni prethodna ni ova Vlada još nisu odobrili. Mi bi smo kao lokalna uprava morali dobiti neki akt o tome”, kazao je Čukić.

Menadžer Opštine Andrijevica je objasnio da je taj kamen sada jako atraktivan, posebno poslije zabrane eksploatacije šljunka.

“Sada svaki proizvođač betona mora da ima dokaz o porijeklu sirovine. Ovaj kamen je poslije drobljenja odealan za beton, i Bemaksu je ovo vrlo isplativ posao”, kazao je Čukić.

Kompanija “Bemaks” dostavila početkom te godine jedinu ponudu na oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nematalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena u lokalitetu Piševska rijeka u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Zakona o koncesijama i rang liste koju je utvrdila Tenderska komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja po tom oglasu, donijelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude.

Kako se na ovu odluku niko nije žalio, Bemaks je smatran pobjednikom na tenderu, ali je prostalo da Vlada da odobrenje.

Koncesioni akt o nemetaličnoj mineralnoj sirovini tehničko-građevinskog kamena - vulkanita na tom lokalitetu Vlada je usvojila još na sjednici 22. septembra 2022. godine.

Kada je riječ o kriterijumima, ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade i ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje vrijednovao se sa po 30 poena, reference ponuđača sa 15, prosječni bruto prihod i profit u posljednje tri godine sa po deset i kvalitet poslovnog plana i efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa pet bodova.

Da li je kočnica u Vladi, ili u političkim i biznis dešavanjima u Crnoj Gori u međuvremenu, u ovom trenutku bilo bi teško reći.

Iako “Bemaks” važi i dalje za najozbiljniju građevinsku firmu kada su u pitanju niskogradnja i putevi, izleda da to nije više ona ista firma iz vremena kada je planiran posao u Andrijevici.

Dotadašnji formalin vlasnik “Bemaksa” Veselin Kovačević od prošle godine, odnosno od 12. 07 2023., to više nije. Prema poslednjoj promjeni u CRPS, od tada je osnivač sa stotinu odsto kapitala Ivan Ubović.

Kovačević je ostao predsjednik Odbora direktora, dok je izvršni direktor Miladin Mijajlović. Riječ je o sinovima dotadašnjih neformalnih vlasnika ove kompanije, Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića.

Sa gotovim novcem i nenovčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 749.800 hiljada eura, “Bemaks”, makar u papirima, ni izbliza nije više kompanija čija se vrijednost u CRPS mjerila sa 135 miliona ukupne aktive, ili neraspoređenom dobiti od 74 miliona.

Aleksandara Mijajlović je u međuvremenu uhapšen pod optužbom da je bio jedan od organizatora organizovane kriminalne grupe za šverc cigareta kojima je pomagala policija. Ovih dana je pušten da se brani sa slobode kada je položio kauciju od milion i sto hiljada eura.

Da li se sve to odrazilo na potencijalni i dobijeni posao u Andrijevici i to da od pobjede na tender za eksploataciju nalazišta mineralnog kamena Piševska rijeka, pa sve do danas, odnosno godinu i po dana, nema još nikavih aktivnosti, za sada se ne zna.

U međuvremenu je uvedena prinudna uprava u ovoj sjevernoj opštini i zakazani redovni lokalni izbori za 2. jun. Prije toga su se za vrijeme trajanja političke krize mogle čuti optužbe da se iza te krize krije borba nekih tajkunskih firmi bivšeg crnogorskog režima za vrijedne prirodne resurse u Andrijevici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније