Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

28. 04. 2024. 11:27 >> 13:08

UNDP

Poziv mladima da se prijave za kamp o prevenciji diskriminacije i govora mržnje

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 pozvao je mlade građane i građanke na „Sunčani kamp tolerancije“, koji će ovog proljeća biti organizovan na nekoliko lokacija širom zemlje.

"Na dvodnevnom kampu će mladi učiti o borbi protiv rastućeg govora mržnje i narativa koji izazivaju podjele, značaju rodne ravnopravnosti i kako sami mogu doprinijeti prevenciji diskriminacije na raznim osnovama. Kamp će biti ispunjen i rekreativnim sadržajima kao što su igrice i kvizovi, ali i razgovorima sa uspješnim mladim ljudima koji će podijeliti lična iskustva borbe sa diskriminacijom", saopšteno je iz UNDP-a.

Poziv je otvoren za mlade od 18 do 30 godina iz četrnaest crnogorskih opština: Budva, Kotor i Herceg Novi – klaster Coastal Mates; Podgorica, Cetinje, Zeta i Danilovgrad – klaster Središnji region; Berane i Andrijevica – klaster Zajedno za sjever; Kolašin, Mojkovac, Pljevlja – klaster Tara i Nikšić i Plužine – klaster Zajedno Nikšić i Plužine.

Raspored kampova:

Za mlade iz klastera „Tara“ – 8. i 9. maj u hotelu Serdar, Mojkovac

Za mlade iz primorskih opština – 11. i 12. maj u hotelu Grand, Cetinje

Za mlade iz „Središnjeg regiona“ – 25. i 26. maj, u hotelu Grand, Cetinje

Za mlade iz klastera „Zajedno za sjever“ – 1. i 2. jun u Zvjezdanoj dolini, Andrijevica

Za mlade iz klastera „Zajedno Nikšić i Plužine“ – 7. i 8. jun, u etno-selu Montenegro, Plužine.

Kako navode u saopštenju, prevoz i pun pansion za sve učesnike/ce kampa su obezbijeđeni.

Mjesta su ograničena, te će prvih 15 koji se prijave dobiti priliku za učešće. Poziv za prijave je otvoren, a zatvara se pet dana prije početka svakog kampa. Za prijavu je potrebno poslati: ime i prezime, datum rođenja, grad i kontakt podatke na reloadgrants.me@undp.org.

"ReLOaD istraživanje o potrebama mladih ukazalo je na široko rasprostranjen problem podjela, koji vodi ka porastu govora mržnje i netolerancije. Nalazi fokus grupa su pokazali da mlade osobe često ne cijene različitost, imaju mnogo predrasuda prema osobama sa invaliditetom, ili građanima iz nižeg socijalnog statusa", navode iz UNDP-a.

Mladi su u istraživanju prepoznali da oni sami, ali i u saradnji sa institucijama moraju raditi na prihvatanju različitosti i identifikovali ovu temu obuka. S tim u vezi, predstojeći kampovi ojačaće njihova znanja i vještine suzbijanja štetnih narativa u zajednici. ReLOaD2 program, čiji je jedan od ciljeva podsticanje učešća mladih u donošenju odluka i razvoju zajednice, finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније