Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Marija Radulović, TVCG ]

29. 04. 2024. 13:10 >> 13:30
3
Čitaj mi:

protest isped ustavnog suda

LP: Ustavni sud spava zimskim snom, proglašenje slave za dan opštine neustavno

Ispred Ustavnog suda danas je održan protest Liberalne partije (LP) a povod je inicijativa o ocjeni ustavnosti člana 9 Statuta Opštine Nikšić koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine. Potpredsjednica LP i odbornica u SO Nikšić Jelena Marković kazala je da su se okupili jer žele da pokušaju da se izbore sa partitokratijom koja je, kako je kazala, uzela maha. U LP smatraju da Ustavni sud treba da postupi kao i u slučaju Herceg Novog i odluči da je proglašenje crkvene slave za dan opštine protivustavan.

Na skupu su podsjetili da je inicijativu za razmatranje i ukidanje tog člana Marković predala 9. maj 2023, a prije mjesec dana zatražila urgenciju. Do danas, kako su kazali, od Ustavnog suda nije stigao nikakav odgovor.

Podsjećamo i 16. aprila ispred Ustavnog suda organizovan je protesni skup na kojem se tražilo od suda da u roku od 10 dana postupi po ovoj žalbi. 

Marković je na protestu kazala da i u nazivu bazara koji glasi "Do slave grada" postoji jasna namjera vlasti u Nikšiću da krši Ustav Crne Gore i da, kako je navela, na taj način pokažu koliko su kao vlast dominantni i nad institucijom nad kojom ne može biti niko dominantan.

Ona je kazala da bi Ustavni sud trebalo da radi u interesu države, Ustava Crne Gore i da zaštiti građane od svakog vida diskriminacije.

"Sveukupna slika Crne Gore po pitanju Ustavnog suda liči na sve samo ne na Ustavni sud Crne Gore. Poražavajuće je da u jednoj sekularnoj državi doživimo da Ustavni sud ne postupa po osnovnim načelima i principima. Prvo da krenemo od sekularizma a onda naše sakralno blago koje nam je oteto Temeljnim ugovorom", kazala je Marković.

Ona je poručila da žele da pokušaju da se, kako je navela, izbore sa partitokratijom koja je uzela maha.

"Da želimo sekularnu Crnu Goru, da želimo da ostane takva kakva jeste, da se zalažemo za poštovanje Ustava Crne Gore, da ništa ne smije da bude iznad Ustava, da samo tražimo da naša država funkcioniše principijelno po onom što su načela propisana Ustavom i njenim zakonima", poručila je Marković.

Amar Borančić iz LP-a dodao je da se okupljaju drugi put iz tog razloga, kako bi, kako je naveo, pomogli Ustavnom sudu da radi svoj posao koji, smatra "očegledno ne radi".

"Imali su dovoljno vremena. Godinu je dana od kako smo predali inicijativu. Nijesmo bili lijeni, predali smo urgenciju prije mjesec dana i nijesmo dobili nikakav odgovor", kazao je Borančić.

Kazao je i da se osim kršenja Ustava krše i svi zakoni i procedure.

"Iako je doboko proljeće izgleda da Ustavni sud spava zimskim snom i mi želimo da ga razdrmamo i da im pomognemo naročito u ovim trenucima koji su važni za Crnu Goru da pokaže da je pravna država, da je država vladavine prava koja treba da bude prva naredna članica Evropske unije. Mi ne možemo biti članica Evropske unije ako Ustavni sud godinu dana ćuti na Ustavnu žalbu koju smo podnijeli", kazao je Borančić.

I pored sudske prakse kaže da nije teško naslutiti kakva je sudbina njihovog zahtjeva.

"U istom slučaju u opštini Herceg Novi su odlučili negativno odnosno da je to neustavno, samo neka prelistaju sudsku praksu i istovjetnu odluku donesu i u ovom slučaju da je ovo protivustavno. Zašto ćute? Možda je odgovor u ovome što sam kazao, što je jasno kakava je sudbina naše inicijative a njima to očigledno ne odgovara. Da li nemaju dovoljo hrabrosti, profesionlanosti ili šta je u pitanju. Mi ih ohrabrijemo sa ovog mjesta da rade svoj posao, da se probude i da pomognu državi Crnoj Gori da profunkcioniše u pravom smislu te riječi", zaključio je Borančić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније