Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M./M.V. [ Portal RTCG ]

03. 05. 2024. 09:26 >> 11:00
1
Čitaj mi:

DAN MEDIJA

Za ministarku medija politički pritisak na medije nije sporan

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović čestitala je Dan slobode medija. Ona je gostovala u jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG, i poručila da je riječ o profesiji koja ima povećan rizik po bezbjednost, ali da je novim setom medijskih zakona tretirana i bezbjednost novinara.

Njen nastup, međutim, posebno su obilježili komentari vezano za pritiske na rad Javnog servisa. 

Odgovarajući na pitanje o pritiscima na rad Javnog servisa, Vujovićeva kaže da je svačiji rad podložan kritici,  te da i rad novinara podliježe kritici.

"Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović se sigurno referisao na to, da su se  u noći kada se birao v.d. direktora policije na portalu mogle pročitati stvari koje je kasnije demantovao i ministar unutrašnjih poslova. To ne služi na čast nijednoj medijskoj kući, a pogotovo ne Javnom servisu, koji treba da bude lišen bilo kakve pristrasnosti, već treba da bude da kada žeimo istinu, okrenemo RTCG pa da vidimo. To u toj noći nije bilo tako i vjerujem da se Bogdanović referisao na to", smatra Vujovićeva.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ima mnogo medija, te ako bi se po tome gledalo moglo bi se reći da u zemlji imamo slobodu medija u  punom zamahu.

"U zemlji u kojoj je represija ne bi bilo toliko medija", istakla je ona. 

Međutim, podcrtava da je  slobodan onaj medij koji je oslobođen od bilo koje vrste pritiska, te da novinari moraju biti čuvari demokratije.

"Crna Gora boluje od istih bolesti kao i cijeli svijet. Do konzumenta brže dolaze dezinformacije nego one prave", kaže Vujovićeva.

Ističe da je svijet preživio jednu godinu ratnih dejstava, koja je bila  najtragičnija po novinare, posebno one koji su izvještavali sa ratom zahvaćenih područja.

Komentarišući najnoviji izvještaj Reportera bez granica prema kojem je Crna Gora  nazadovala za jednu poziciju i sada je 40. na listi od 180 zemalja po medijskim slobodama, Vujovićeva ističe da je do toga došlo jer je se od početka ove godine desilo devet napada na novinare.

Kaže da u Crnoj Gori postoje neki pozitivni trendovi, ali da novinar mora imati slobodu da "radi onako kako misli, bez uticaja".

 Govoreći o setu medijskih zakona, Vujovićeva pojašnjava da će rad RTCG-a biti regulisan posebnim zakonom, i da će se uticati na način na koji se bira menadžment.

"Lokalni javni emiteri biće finansirani analogno načinu na koji se finansira nacionalni Javni servis, odnosno stabilno, održivo i stalno i bezbjedno. Svaka lokalna radio stanica, portal i televizija će imati izdatke iz lokalnog budžeta. To će dovesti do kvalitetnijeg programa i sigurnosti", istakla je ministarka.

Kaže da će nakon što dobiju mišljenja od Evropske komisije,  zakoni trebalo da budu predočeni Vladi, usvojeni i da se, kako kaže, nađu tokom maja pred poslanicima.

Pojašnjava da bi na taj način  doprinijeli usvajajnju IBAR-a.

Pojasnila je da Zakon  predviđa izmjene u formiranju Savjeta RTCG.

"Mi svoj dio nadležnosti prenosimo preko članova Savjeta. Malo su pojačane norme koje vrše tu depolitizaciju. NVO koje imaju finansijski iskaz da su se u prošloj godini bavili pitanjima medija mogu da predlože članove Savjeta. Oni moraju da pokažu ekspertizu u toj oblasti. Trebalo bi da budu još dva člana Savjeta", kazala je Vujovićeva govoreći o novinama u zakonskom rješenju.

Dodaje da je Savjet "preduzimao dosta pravnih radnji, koje su od strane brojnih pravosudih organa bile označene kao nelegitimne, nepravilne".

"Sudske presude moraju se poštovati, takve kakve su", poručila je Vujovićeva.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније