Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

10. 05. 2024. 12:44 >> 12:44
Čitaj mi:

KOMENTARI ZA ZAKONE

Inicijativa 30 NVO - za jačanje demokratskih principa u medijima

Trideset nevladinih organizacija dostavilo je Vladi i Ministarstvu kulture komentare na nacrte Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i na Zakon o nacionalnom Javnom emiteru.

Kažu da su povodom najavljenog usvajanja medijskih zakona, a težeći da podrže reforme medijskih usluga i javnog servisa, prepoznate u izvještajima Evropske komisije, Freedom House-a i drugih međunarodnih relevantnih adresa, dostavili komentare na zakone sa ciljem unaprjeđenja medijskog okvira i jačanja demokratskih principa u medijskom sektoru.

“S obzirom na to da određena rješenja iz nacrta ovih zakona predstavljaju veliki korak unazad, kao što je izbor članova upravljačkih struktura kojima se daje kao prednost samo podrška potpisa i pečata nevladinih organizacija, vjerujemo da će nadležni da prepoznaju i usvoje naše predloge, prije svega one koji se odnose na proces izbora članova upravljačkih tijela Javnog servisa i Agencije za elektronske medije (buduće Agencije za audiovizuelne medijske usluge) te da će rad ovih tijela biti unaprijeđen, transparentniji i pravedniji u odnosu na NVO sektor i interese građana i građanki Crne Gore”, poručuje se u saopštenju tih NVO.

Navode kao primjer članove trenutnih nacrta, kojima je između ostalog predviđeno samo iskustvo unutar VII-1 stručne spreme, ali ne i oblasti iz kojih bi budući kandidati/kinje dolazili.

“Takav pristup otvara prostor za malverzacije i partijski kadar koji nema iskustva iz oblasti ljudskih prava, medija i kulture. Ovakva ograničenja ne uzimaju u obzir širu društvenu raznolikost i stručnost potrebnu za efikasno vođenje i upravljanje medijskih kuća, te stoga predlažemo uvođenje jasnih kriterijuma koji bi osigurali da kandidati/kinje imaju relevantno iskustvo i kompetencije u oblasti medija, ljudskih prava i kulture, što bi doprinijelo integritetu i nepristranosti medijskog sektora”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu važnost pluralizma medija i slobode izražavanja u demokratskom društvu, ističu potrebu za osiguranjem pravednih i transparentnih procesa u izboru članova upravljačkih tijela medijskih institucija.

“To bi omogućilo participaciju relevantnih stručnjaka iz različitih područja i doprinos boljem odražavanju raznolikosti i interesa građana. Konačno, ohrabrujemo otvoren dijalog i saradnju između vlade, medijskih predstavnika i civilnog društva u procesu donošenja zakona kako bi se osigurala adekvatna reprezentacija različitih perspektiva i potreba, gdje samo kroz inkluzivan i transparentan proces možemo izgraditi medijski sektor koji će zastupati interese i vrijednosti svih građana i građanki Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju NVO sektora.

Komentare na nacrte zakona potpisuju sljede NVO: LGBT Forum Progres, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR, Sačuvajmo Sinjajevinu, Organizacija KOD, ADP Zid, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – Lupa, Mreža za promjene, Akcija za socijalnu pravdu, Karika Rožaje, Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane Euromost, LGBTIQ Socijalni Centar, Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, Korifej teatar, Građanska alijansa, Eko centar, Kulturni centar Homer, Novi poredak, MOGUL, Punta institut, Monte Lingva, Udruženje paraplegičara Podgorica, Kesten, Zaštita eko biodiverziteta, Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“, Cmiljače, Romsko srce, Omladinski romski klub Trebjesa
Institut za konstruktivne politike – Konstrukt, Koalicija NVO „Romski forum za integracije“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније