Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mira Rovčanin, Radio CG ]

10. 05. 2024. 15:10 >> 15:11
Čitaj mi:

ZAJEDNIČKA VJEŽBA

Spasioci iz Crne Gore i BiH demonstrirali vještine na Krupcu

U okviru projekta "Zajednički odgovor", realizovana je trodnevna obuka i interventna vježba "Spašavanje u slučaju poplava uz upotrebu čamaca", na nikšićkom jezeru Krupac, za pripadnike službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako su pojasnili iz NVO FORS Montenegro, koja realizuje projekat, cilj obuke je jačanje spremnosti za spasilačke intervencije, kao i unapređivanja prekogranične saradnje.

Obuku su održali instruktori sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, Milan Radović, Vladan Burić i Marko Jočić, a obuci i vježbi je prisustvovalo oko 40 spasilaca.

"Kroz prezentacije relevantnih tema, kao i praktičan rad, koji je omogućio dodatno učenje, spasioci su značajno unaprijedili svoju pripremljenost za spašavanje u slučaju poplava uz korišćenje čamaca. Pokazna vježba omogućila je provjeru stečenih znanja i vještina, a zajedničke aktivnosti doprinijele su i unapređivanju prekogranične saradnje, koja je od izuzetnog značaja u oblasti zaštite i spašavanja", rekao je Veselin Šturanović iz FORS Montenegra.

Šef odsjeka za obuke i operativne aktivnosti Derektorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Milan Radović kaže da su obuke i savremena oprema preduslov kako bi uspješno odgovorili spasilačkim izazovima.

Radović napominje i da je crnogorski sistem zaštite i spašavanja napravio značajne iskorake, ali da prostora za unaprijeđenje još ima.

"Možemo da kažemo da je to mnogo bolje nego što je bilo. Da li treba raditi na razvoju sistema, naravno da da. To naravno treba da prepoznaju donosioci odluka, koji treba da ulažu u ovaj sistem. Pred nama je požarna sezona, gledamo da zajedički i sa nacionalnog i lokalnog nivoa pružimo što bolji odgovor. Ako u krajnjem te razmjere prevaziđu kapacitete, i lokalne i nacionalne, imamo mogućnost i međunarodne pomoći", rekao je Radović.

Krajem maja naši i spaisoci iz BIH realizovaće još jednu zajedničku obuku za spašavanje na brzim vodama. Radović naglašava da su u planu i obuke na nacionalnom nivou.

"Najlakše je kritikovati iz udobne fotelje. Dođite, pogledajte šta rade ovi ljudi na terenu. Za mene su oni uvijek heroji. Sa nacionalnog nivoa pokušavamo da pomognemo onoliko koliko možemo. I naša sredstva su ograničena. Radimo na razvoju sistema svakog dana i zajedničkim snagama i sa lokalnog i nacionalnog nivoa trudimo se da sistem bude što jači, što je i naš krajnji cilj sigurnost građana i njihove imovine", poručio je Radović.

Savremena oprema i obuke neophodni su i spasiocima iz Bosne i Hercegovine.

"Ovo su jako značajne obuke za jačanje prekogranične saradnje i za same spasioce da se usavrše. Raditi sa iskusnim ljudima je jako dobro i puno smo naučili iz ove vježbe", rekao je Salavko Bošnjak iz hercegovačke Gorske službe spašavanja, stanica Mostar.

Nakon interventne vježbe predstavljena je i ronilačka i komunikaciona oprema za Službu zaštite i spašavanja Nikšić vrijedna preko 20 hiljada eura. NVO FORS Montenegro u okviru projekta Zajednički odgovor, koji finasira Evropska Unija, a kofinasira Ministarstvo javne uprave, obezbjedila je novu opremu, vrijednu preko 90 hiljada eura, i za službe zaštite i spašavanja iz Žabljaka, Pljevalja i Plužina, kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније