Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

10. 05. 2024. 17:52 >> 18:13
2

reagovanje advokatske komore

"Radulovićeve izjave štete ugledu advokata"

Iz Advokatske komore Crne Gore reagovali su povodom izjave advokata i njihovog člana Veselina Radulovića povodom presude Velikog Vijeća Evropskog suda pravde, od 30.04.2024, godine, a koja se tiče SKY komunikacije i upotrebe tog materijala u krivično - pravnim stvarima, u postupcima pred nadležnim sudovima. Radulović je, između ostalog, u izjavi za "Vijesti" kazao da Evropski sud pravde nije zabranio korišćenje Skaja kao dokaza već samo dao tumačenje, i istakao da je neozbiljno obećavati klijentima da će zbog ove presude svi biti pušteni na slobodu.

"Advokatska komora Crne Gore je, nažalost, prinuđena da reaguje na ovaj način kod činjenice da je jedan od članova našeg esnafskog udruženja iznio svoj stav povodom presude Velikog Vijeća Evropskog suda pravde, od 30.04.2024, godine, a koja se tiče SKY komunikacije i upotrebe tog materijala u krivično - pravnim stvarima, u postupcima pred nadležnim sudovima. Naravno da Advokatska komora Crne Gore ne osporava pravo bilo kom advokatu, pa ni advokatu Veselinu Raduloviću na njegov lični i profesionalni stav, vezano za određena pravna pitanja", navodi se u reagovanju Advokatske komore. 

Zabrinjavajući je, kako navode, njegov pežorativni narativ, u kojem, navode, definiše svoje kolege advokate, kao varalice, a pri tom očigledno misli na određeni broj crnogorskih advokata ili na sve advokate zajedno, koji postupaju kao branioci u krivičnim postupcima koji se vode protiv određenog broja optuženih lica pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici, jer nema na koga drugog.

"Na sebe ne misli sigurno, jer koliko smo upoznati, kolega Radulović ne postupa kao branilac ni u jednom od tih postupaka, iako sebi daje za pravo, da se prvi oglasi komentarišući predmetnu presudu, sama sadržina njegovog komentara predmetne sudske odluke, nama kao Advokatskoj komori apsolutno nije interesantna, jer kako prethodno navedosmo, svako ima pravo da misli i da to svoje mišljenje javno eksponira, pa i kroz medije", kazali su oni. 

Poručuju da niko nema pravo da svoje kolege advokate proziva "i blati na način kako je to kolega Radulović
učinio".

"Jer sami naslov dovoljno govori o stavu i mišljenju kolege Radulovića prema svojim kolegama, koji ko god da su, jer ih nije poimenice odredio ni u naslovu, ni u tekstu predmetnog obraćanja, svakako ne zaslužuju ovakav tretman od bilo koga, a kamoli od kolege", dodaju oni. 

Pozivaju Radulovića da javno saopšti ili dostavi prijave imena advokata koji varaju svoje klijente.

"Advokatska komora Crne Gore, a radi razjašnjenja predmetne životne situacije koja može biti od uticaja na odnose medu kolegama, ovim putem javno poziva kolegu Veselina Radulovića da, ukoliko se ne radi o njegovim pauialnim, proizvoljnim i neutemeljim zaključcima, motivisanim samo njemu znanim razlozima, javno saopšti ili Advokatskoj komori CG zvanično dostavi u formi prijave imena advokata koji varaju svoje klijente,
dajući lažna obećanja, da će zbog ove presude Evropskog suda svi biti pušteni na slobodu, te da će svi. postupci biti okončani u njihovu korist i da će im država platiti naknadu štete, a koje ponašanje, ukoliko je neko od branilaca u predmetnim postupcima zaista tako i reagovao (davao lažna obećanja svojim klijentima i varao ih), je nedopustivo i u odnosu na takva ponašanja će se Advokatska komora Crne Gore svakako dalje odrediti", navode u saopštenju. 

Takjođe, pozivaju Radulovića i da se uzdrži od sličnih komentara i navode da je Advokatska komora, kojoj on i pripada, uvijek raspoložena za dijalog. 

"U svakom slučaju, pozivamo kolegu Radulovića da se uzdrži od daljih ovakvih ili sličnih komentara kroz medije, te da je Advokatska komora, kojoj i on pripada, uvijek spremna za sve vrste dijaloga, a radi otklanjanja svih nepravilnosti i korekcije određenih životnih situacija i ponašanja, ukoliko su se zaista i dogodile, a ne predstavljaju plod nečije mašte ili zle namjere. Podsjetili bismo kolegu Radulovića da niko, pa ni advokat, 'nema pravo prejudicirati ishod sudskih postupaka koji su u toku pred nadležnim sudovima, pa ni on sam ili neki drugi kolega, koji kako to ređe kolega Radulovića, vara svog klijenta dajući mu lažnu nadu, jer advokatima moraju biti poznate činjenice i gdje je mjesto gdje se vode postupci, ko donosi odluke i čija je potonja. Svako drugačije ponašanje bilo kojeg advokata, koji obećava i vara, ako takvih ima, ili pak kolege Radulovića koji medijski komentariše takva navodna ponašanja šteti najviše ugledu njih samih, a naravno šteti i ugledu advokatske profesije", zaključili su iz Advokatske komore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније