Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 08. 2014. 14:51 >> 15:00

UREDNIK U RADIJU CG

Preminuo Budislav Kralj

Sinoć je u Podgorici u 58. godini preminuo Budislav Kralj naš poznati novinar, dugogodišnji urednik u redakciji za kulturu Radija Crne Gore.

Ostavio nam je u nasljeđe veliki broj osvrta, prikaza, kritika, intervjua sa umjetnicima i stvaraocima najrazličitijih profila.

Radeći godinama na poslovima urednika u redakciji za kulturu Radija Crne Gore, Budislav Kralj uporno je istrajavao i na svom interdisciplinarnom obrazovanju. Ako se posluša serija njegovih intervjua, lako će se uočiti da su mu sagovornici bili iz najrazličitijih kulturoloških i obrazovnih redova, kao i umjetnici i stvaraoci svih profila i interesovanja, a to je zahtijevalo stalno širenje znanja.

"Kulturna panorama", prepoznatljiva emisija Radija CG, čiji je jedan od dugogodišnjih urednika bio i Budislav Kralj, označavala je i adresu sa koje su nerijetko kretala u svijet novonastala djela pisaca, slikara, muzičkih stvaralaca, pa i prije njihove vrjednosne verifikacije od stručne i naučne kritike.

Kolega Budislav Kralj bio je nerijetko član ekipa koje su realizovale najznačajnije projekte naše kuće, poput njegovog reporterskog zadatka u jednom od najzahtjevnijih poslova Radija Crne Gore, prenosa posmrtnih ostataka kraljevske porodice Petrović 1989. iz San Rema na Cetinje.

Uporedo sa novinarstvom, Budislav Kralj se bavio i publicistikom, poezijom i književnom kritikom. Objavio je više radova, zastupljen je i u nekoliko antologija.

Od zapaženih radova ističu se knjige „Dijalog sa literaturom“, „Između riječi i djela - Život i djelo Čeda Vukovića“, „Ko je ko u kulturi Crne Gore“.

Dobitnik je više nagrada i priznanja kako iz matične kuće, tako i od mnogih udruženja i festivala.

Budislav Kralj biće sahranjen sjutra u 15 sati na gradskom groblju Čepurci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније