Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2014. 21:13 >> 21:11

ZA 7 GODINA

Iz EU fondova 31 milion eura

U proteklih sedam godina Crna Gora je kroz više programa projekata prekogranične i transnacionalne sardanje iz fondova Evropske unije povuka 31 miliona eura, saopštio je državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Pejović.

Pejović je to saopštio na sajmu projekata prekogranične i transnacionalne saradnje održan je danas u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, povodom obilježavanja Evropskog dana saradnje.

Ambasador Pejović je kazao da evropska teritorijalna saradnja ima za cilj snaženje ekonomske i socijalne kohezije Evropske unije, zbog čega su razvijeni instrumenti koji obezbjeđuju okvir i mogućnosti koje zbližavaju ljude preko granica.

„Dostizanje standarda i ostvarenje postavljenih ciljeva mnogo lakše se postiže kroz saradnju država – udružavanjem znanja, iskustva i sredstava“, naglasio je Pejović.

Glavni pregovarač je istakao da se kroz programe saradnje realizuju brojni zajednički projekti u oblastima zaštite životne sredine, saobraćaja, obrazovanja, energetike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i mnogih drugih.

Posebno je ukazao na značajne rezultate koji su u proteklom sedmogodišnjem periodu ostvareni u okviru pet programa bilateralne, dva programa transnacionalne kao i susjedske saradnje u kojima učestvuje Crna Gora.

„U okviru programa bilateralne saradnje do sada je realizovano 100 projekata vrijednosti u Crnoj Gori od 14 miliona eura, u okviru jadranskog prekograničnog programa ugovoreno je 48 projekata u vrijednosti od 13 miliona eura, dok je u okviru pograma Jugoistočna Evropa i Mediteran realizovano 39 projekata vrijednosti preko četiri miliona eura“, podsjetio je ambasador Pejović.

Šef Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis istakao je da je prekogranična saradnja suština ideje evropskih integracija, te da je EU osnovana upravo na ovom principu.

„Svih 30 korisnika ovdje pokazuje veliku posvećenost Crne Gore radu u ovom polju. To obuhvata projekat sa Srbijom o saradnji mladih, projekat o saradnji sa Albanijom u vezi sa ekološkim održavanjem rijeke Cijevne ili, na primjer, projekat koji je stvorio model saradnje za promociju turizma između Skadra i Ulcinja. Vlada Crne Gore je značajno pomogla da se ova podrška primijeni u praksi, a mi ćemo nastaviti da razvijamo našu uspješnu saradnju u ovom polju“, zaključio je Lis.

Evropski dan saradnje se treći put obilježava širom Evrope 21. septembra, kao i u nedjeljama prije i poslije, kako bi se proslavila dostignuća više od 20 godina teritorijalne saradnje u Evropi i regionu, kao i rezultati saradnje prekograničnih regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније