Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2014. 17:04 >> 17:02

IZMJENE ZAKONA

Ograničiće skidanje duga sa računa

Vlada je danas usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbijeđenju, čiji je osnovni cilj unaprijeđenje pojedinih zakonskih rješenja.

"Izmjene se odnose prije svega u pogledu funkcionalne nadležnosti suda za odlučivanje po pravnim sredstvima na odluke javnih izvršitelja u pravcu da po prigovoru na odluke donijete na osnovu izvršne isprave odlučuje sudija pojedinac, a ne kao što je do sada bio slučaj trojno vijeće", rekla je generalni direktor Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Branka Lakočević.

Ona je nakon sjednice Vlade kazala da se izmjene odnose i na obaveze organizacije za prinudnu naplatu, koja mora na zahtjev javnog izvršitelja dostavljati podatke odnosno brojeve računa pojedinaca kao izvršnog dužnika.

"Takođe, decidno je u skladu sa tom odredbom određeno da se isključuje zarada, naknada zarade i penzija kao predmet izvršenja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbijeđenju, odnosno odredbom koja govori da se ne može do određenog iznosa ta zarada skinuti sa računa dužnika", navela je Lakočević.

Ona je saopštila i da je ograničena donja granica prodajne cijene pokretnih stvari na način da će, ako nije postignuta cijena kod javne prodaje u visini procijenjene vrijednosti, javni izvršitelj odrediti novo nadmetanje na kome se stvari mogu prodati ispod procijenjene vrijednosti, ali ne ispod visine potraživanja izvršnog povjerioca.

"Do sada nijesmo imali mogućnost, niti je bilo propisano da se izvršenje nad novčanim potraživanjem može odraditi na način što će banka dostaviti podatke o računu pojedinaca", kazala je Lakočević.

Ona je objasnila da se, ukoliko se dostavi podatak o računu pojedinca, mora ostaviti određeni dio, odnosno može se skinuti iznos samo do jedne trećine zarade.

"To će biti u anuitetima dok se ne otplati sve", kazala je Lakočević.

Postojeći Zakon o izvršenju i obezbijeđenju poznaje i određuje koja su to i pokretne i nepokretne stvari nad kojima se ne može obaviti izvršenje.

"Ovaj zakon pošto sada uvodi novu odredbu da to može biti i sa naših računa ukoliko je to plata i penzija ili slično davanje, mora se ostaviti taj određeni iznos koji je već određen zakonom", zaključila je Lakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније