Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 08:34 >> 08:37
1

STATISTIKA

Skoro 30.000 penzionera živi od 170 eura

U Savezu udruženja penzionera Crne Gore ne vodi se nikakva politika. U službi smo materijalne zaštite crnogorskih penzionera, kaže za "Pobjedu" predsjednik Saveza Branko Vešović. 2.564 penzionera primaju do 100 eura, 29.000 je sa primanjem do 173 eura, koliko iznosi granica siromaštva. Blizu 70 odsto crnogorskih penzionera ima primanje do prosječne penzije, koja iznosi 275 eura.

Sve učestalije primjedbe i optužbe Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore Vešović nije želio da komentariše.

"Politika pripada političarima i onima koji se tako osjećaju. Mi se bavimo isključivo standardom penzionerske populacije, koji nije baš na zavidnom nivou. Imamo dosta problema, koje pokušavamo postepeno riješiti", ističe prvi čovjek najbrojnije organizacije u državi, koja ima oko 101.000 članova.

Nezadovoljni su, kako kaže, što nedavno crnogorska Skupština nije anulirala zakon o zamrzavanju penzija.

"Žao mi je što je do toga došlo. Smatram da će Skupština do kraja godine neutralisati aktuelni zakon, jer je to preduslov odmrzavanja penzija. Očekujemo da će se realizovati najava ministra (Radoje) Žugića iz maja, kada je kazao da će se penzije odmrznuti", podsjetio je Vešović za Pobjedu.

On je ukazao na dobar partnerski odnos sa državnim organima.

"Prvo, penzije su uredne i redovne. Država dotira više od 40 odsto novca da bi penzije bile isplaćene, a to je za 2013. bilo 143 miliona eura", objašnjava Vešović.

On smatra da je penzionisanje ljudi po skraćenom postupku veliki problem za održavanje likvidnosti penzionog fonda.

"Kod nas je oko 125.000 penzionera. Znači, skoro svaki peti stanovnik Crne Gore je penzioner. To i ne bi bio problem da je više od 196.000 zaposlenih. Na jednog penzionera dolazi 1,5 zaposlenih što je veoma loše za finansiranje penzionog sistema. Da bi sistem bio održiv trebalo bi da bude 3,5 zaposlenih na jednog penzionera", naglašava Vešović.

Kao problem on dalje navodi niske penzije: 2.564 penzionera primaju do 100 eura, 29.000 je sa primanjem do 173 eura, koliko iznosi granica siromaštva. Blizu 70 odsto crnogorskih penzionera ima primanje do prosječne penzije, koja iznosi 275 eura.

Vešović dodaje da je Crna Gora jedina zemlja u bliskom okruženju gdje se sprovodi socijalni program za penzionere. Država subvencionira zimnicu, odmor i rekreaciju, stambenu izgradnju.

Prema riječima Vešovića, u toku je podjela 300.000 eura na ime jednokratne pomoći penzionerima slabijeg materijalnog položaja i lošijeg zdravstvenog stanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније