Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal Analitika

14. 11. 2014. 18:33 >> 21:58
1

PODGORIČKI FORUM

Novinarstvo da se vrati činjenicama

Tabloidizam koji je postao mejnstrim, zloupotreba informativnog segmenta medija, afere koje se iskorišćavaju u makjavelističke svrhe, neke su od tema o kojima je govoreno na četvrtom panelu „Sloboda govora ili sloboda nekažnjenog optuživanja“, u okviru drugog dana Podgoričkog novinarskog foruma.

 

Na ovom panelu učestvovali su direktor radija Antena M, Darko Šuković, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović, direktor informativnog programa Prve televizije Zoran Baranac, dugogodišnji novinar HTV-a  Božo Sušec.

Panelisti su govorili o makijavelizmu u novinarstvu i da li je, prije svega, na njemu zasnovnao današnje novinarstvo.

Direktor Antene M, Darko Šuković, je pomenuo način na koji se prati afera zooseksa u Crnoj Gori, ističući da je to tipično senzacionlistički i makijavelistički pristup.

„Ali imali smo jednu ogromnu reakciju na taj slučaj, a ćutali smo godinama. Jednog novinara u kontakt emisiji su pitali zašto ste vi ćutali svo vrijeme, on je odgovorio da smo do sada imali kapi koje su punile čašu, a ovo je kap koja je prepunila. Te kapi koje su punile čašu su bili ljudi na koje je trebalo reagovati. Upravo zbog makijavelističkog načina reagovanja je i pušteno da ti slučajevi prođu. A sada imamo slučaj da su određene adrese odlučile da je dobro reagovati da bi upravo ostvarili neki spostveni cilj na kojem bi mi mogli profitirati“, istakao je Šuković.

Odgovorni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović je kazao da u dobrim dijelom na ovim prostorima imamo patent „crni tabloid, odnosno politički tabloid“.

„Taj fenomen nastupa iz podzemlja kada su u pitanju interesi, ali to je sada postao mejnstrim. Devedesete godine, koliko god su bile jezive, davale su jedan oblik sigurnosti, a sada sve povezano sa kapitalom i da je sve povezano sa vlasničkim strukturama koje stoje iza medija. Sive zone koje stoje iza njih stvaraju tu konspirološki momenat“, rekao je Panović.

Dugogodišnji novinar HTV-a  Božo Sušec istakao je da se vjerodostojnost medija mnogo smanjila u posljednje vrijeme.

Govoreći o tabloidima, rekao je da mu ne smetaju tabloidni sadržaji.

„To su stvari koje su dovoljno splačinaste i glupe da nam ne utiču na živote. Međutim, znam niz primjera mojih poznanika kod kojih je bolest ozbiljno ugrožena zbog lažnih napisa u medijma. To mene zabrinjava - ta zlouporteba informativnog segmenta medija“, rekao je Sušec.

Direktor informativnog programa Prve televizije, Zoran Baranac, istakao je da je bitno da je ono što je napisano tačno i da je bazirano na činjenicama.

„Novinarstvo treba da se vrati činjenicama“,  naglasio je Baranac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније