Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2014. 23:27 >> 23:26
14

BOŠNJACI IZ NJUJORKA

Crna Gora da prizna genocid u Šahovićima

Grupa Bošnjaka koji žive u Njujorku zatražila je od Vlade Crne Gore da prizna, kako navode, genocid koji je u novembru 1924. počinjen u mjestu Šahovići, današnjem Tomaševu, nedaleko od Bijelog Polja.

Među zahtjevima se traži da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori "ogradi" od tog zločina, kao i to da se vrati staro ime Šahovići i da se podigne spomenik žrtvama zločina od prije 90 godina. 

U novembru 1924. ondašnja žandarmerija i vojska Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ubile su u Šahovićima veći broj muslimana, pod optužbom da su krivi za ubistvo žandarmerijskog načelnika u Kolašinu Boška Boškovića.

Razni izvori navode različite brojke o broju pobijenih, od 120 do 350, a pominje se i broj od 500 ubijenih. Istoričar Šerbo Rastoder tvrdi da je za to ubistvo "lažno" optužen Jusuf Mehonjić.

Pored ubijenih, jedan broj muslimanskih porodica sklonio se u Bijelom Polju, a neke su otišle u Bosnu, pa i u Tursku. Nakon protjerivanja muslimana, u Šahovićima su naseljene pravoslavne porodice iz drugih krajeva Crne Gore.

Šahovići su novo ime Tomaševo dobili poslije Drugog svjetskog rata, po narodnom heroju Tomašu Žižiću. O zločinu u Šahovićima pisao je i Milovan Đilas u svojoj knjizi "Besudna zemlja". 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније