Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 11. 2014. 15:49 >> 15:50
34

VUČINIĆ PORUČIO

"SPC otima zemlju, institucije ćute"

Crnogorska pravoslavna crkva ponovo je pozvala državnog tužioca i Zaštitnika državne imovine da se umiješaju i zaštite državnu imovinu u Paštrovićima i pokrenu postupak da se ukloni limeni objekat sa Rumije.

"Nedavno donešeno Rješenje o poništenju zaključka budvanskog katastra kojim je odbijen zahtjev Beogradske patrijaršije da se proglasi ništavnim dio rješenja iz 1960. godine o nacionalizaciji vjerskih objekata na Svetom Stefanu, čin je arogantne administracije koja vodi politiku uperenu protiv državnih interesa", navodi u izjavi za medije podpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Vučinić kaže da je takvim rješenjem dato za pravo Srpskoj crkvi da raspolaže tom paštrovskom i državnom imovinom kao njenom svojinom.

"Korumpirana administracija koja vodi politiku zasnovanu na velikosrpskoj sentimentalnosti ovakvim aktima favorizuje beogradske centre crkvene moći. Mnogo puta smo pisali i govorili da su sve crkve i manastiri u Paštrovićima, sa svom pokretnom i nepokretnom imovinom, donedavno bili u paštrovskom ili državnom vlasništvu, i da samo Paštrovići i budvanska opština mogu njima raspolagati. Očito su nam vapaji bili uzaludni", poručio je Vučinić.

On  kaže da tom imovinom Srpska crkva i dalje raspolaže kao svojinom, i njom, kako dodaje naveliko trguje.

"Ovakvim aktima, u tome protivzakonitom poslu saučestvuje i podupire je državna admninistracija. Odlučujući po tužbi Crnogorske pravoslavne crkve nedavno je i Upravni sud donio rješenje kojim obavezuje Ministarstvo zaštite životne sredine da ponovo razmatra naš Zahtjev o dozvoli izvršenja rješenja od 22.07.2005. o uklanjanju limenog objekta sa Rumije", navodi Vučinić.

On kaže da sud presudom "prepredenog karaktera" odbio da presudi po zakonu i po pravdi i naloži uklanjanje limenog objekta, nego je predmet proslijedio nižoj instanci na ponovno razmatranje.

"Cinički djeluju uvjeravanja visokih državnih adresa da se Crnogorci mogu izboriti za svoja prava vodeći sporove pred sudovima. Niti će se se Srpska crkva dobrovoljno odreći prava da nam otima zemlju i kulturnu baštinu, niti će se sudovi urediti samo od sebe. Takvoj politici crnogorskih sudova i državne administracije ne vidi se kraja. Zbog nje je nacija izgubila samopouzdanje. A nama samo preostaje, da po ko zna koji put, ponovo pozovemo državnog tužioca i Zaštitnika državne imovine da se umiješaju i zaštite državnu imovinu u Paštrovićima i pokrenu postupak da se ukloni limeni objekat sa Rumije", zaključio je Stevo Vučinić.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније