Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 12. 2014. 08:25 >> 08:21
3

EVROPSKI IZVJEŠTAJ

Pljevlja među najzagađenijim u Evropi

U Crnoj Gori je, prema procjeni Evropske agencije za životnu sredinu, u 2011. godini prijevremeno umrlo 513 osoba, zbog izloženosti suspendovanim česticama i ozonu.

 

Izvještaj vodeće evropske organizacije, koja se bavi pitanjem uticaja životne sredine na zdravlje, Alijanse za zdravlje i životnu sredinu, pokazao je da je u Srbiji i Crnoj Gori na godišnjem nivou bilo 10.777 smrtnih slučajeva izazvanih izloženošću PM2.5 česticama

U tok dokumentu piše i da je tokom 2012. godine Pljevljima zabilježeno 217 prekoračenja graničnih vrijednosti za suspendovane čestice PM10. Bila je iyuyetno visoka i srednja koncentracija u toj godini - čak 90 rg/mZ, prenijeli su današnji mediji.

Zbog tog podatka, Pljevlja su se svrstala na ljestvicu najzagađenijih mjesta u Evropi. Na kvalitet vazduha najviše su uticale emisije koje su rezultat sagorijevanja uglja u termoelektrani i u domaćinstvima.

U izvještaju Alijanse navodi se da je kvalitet vazduha u mnogim gradovima Crne Gore velika briga, te da mjerenja pokazuju da građani udišu vazduh koji se smatra štetnim po zdravlje.

Koncentracija PM10 u 2012. bila je 52 rg/mZ , što je znatno više od limita koje je Evropska unija postavila u cilju zaštite zdravlja. Tokom 2013. godine, 65 odsto stanovništva u urbanim i urbanoindustrijskim mjestima bilo je potencijalno izloženo koncentracijama zagađivača iznad referentnog nivoa, piše u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније