Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 12. 2014. 16:59 >> 16:55

(NE)ZAKONITA INICIJATIVA

Nastavljaju se sukobi na Ekonomskom fakultetu

Sa Ekonomskog fakulteta danas je Ustavnom sudu otišla inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke UO Univerziteta Crne Gore iz 2013. o izmjeni Statuta i zaključka Upravnog odbora od 21. decembra 2012, koja je, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje saradnica u nastavi Bojana Femić, pripremljena na inicijativu Vijeća fakulteta. V.D. dekana, Maja Baćović, međutim, tvrdi da Vijeće nije donijelo takvu odluku i da se tu radi o zloupotrebi.

Kolektiv Ekonomskog fakulteta je saopštio da je Vijeće fakulteta, na sjednici održanoj 10. decembra, zadužilo sekretara te institucije da pripremi inicijativu i da bi ocjena ustavnosti i zakonitosti tih akata riješila dilemu da li je UCG nezakonito prisvajao dio sredstava EF ili ne.

Istakli su da je v.d. dekana Maja Baćović odbila da potpiše taj dokument.

"Baćović je time prekršila odluku Vijeća, kao i temeljna prava garantovana Ustavom Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Kolektivu EF-a je, kako se navodi u saopštenju, neshvatljivo da v.d. dekana ne želi da potpiše Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Upravnog odbora UCG, ističući da je Baćović po Statutu zadužena da brine o zakonitosti rada Fakulteta.

"I pored toga, Inicijativa je podnijeta. Podnošenje Ustavnom sudu ove Inicijative da rješava problem koji je u njegovoj nadležnosti, u skladu je sa tačkama 1 i 2 Zaključaka, koje je Vijeće Ekonomskog fakulteta usvojilo 24. novembra u dobroj namjeri da se ovaj problem što prije riješi", piše u saopštenju.

Baćović: Posao za nadležne organe

V.D. dekana Maja Baćović tvrdi da Vijeće Ekonomskog fakulteta nije donijelo odluku o pokretanju inicijative za utvrđivanje zakonitosti odluke UO UCG.

"Vijeće fakulteta donosi odluke u skladu sa Statutom UCG i radi u skladu sa odredbama istog akta. Takođe, pomenuti dokument nije zaveden u Djelovodniku Fakulteta, koji evidentira odlaznu dokumentaciju", ističe Baćović.

Ona upozorava da je, ukoliko je inicijativa podnešena Ustavnom sudu, riječ o zloupotrebi, što, kako ističe, treba da bude predmet pažnje nadležnih organa.

Podsjetimo, sukobi na realiciji između Univerziteta Crne Gore i Ekonomskog fakulteta kulminirali su nakon smjene dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније