Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 01. 2015. 12:35 >> 12:39
1

PLJEVALJSKI SNP

Nema toplifikacije bez državne pomoći

Veliki investicioni projekat, kao što je toplifikacija Pljevalja, nijedna lokalna samouprava bez državne pomoći ne može realizovati, navodi se u saopštenju pljevaljskog odbora Socijalističke narodne partije.

Optužuju predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića da opravdane zahtjeve građana za toplifikacijom grada, shvata kao atak na njega u momentu dolaska na vlast.

“On iz ugla samoodbrane nastupa kako ne priliči jednom predsjedniku opštine”, navodi se u saopštenju pljevaljskog odbora Socijalističke narodne partije.

U SNP-u optužuju Đačića da nameće priču kako prije njegovog dolaska na čelo opštine niko ništa nije uradio.

“Navodno, zbog neznanja i nemara. Ovakav stav gospodina Đačića navodi na zaključak da je za njega ekološka situacija u Pljevljima potpuna nepoznanica i kao da nikada nije živio u Pljevljima”, poručuju iz OO SNP-a.

Podsjećaju da je 1975. godine, tada nadležni opštinski organ za izdavanje lokacije za gradnju TE Pljevlja, obavezao investitora Elektroprivredu, da u toku gradnje uradi i toplifikaciju Pljevalja.

“Do dana današnjeg Elektroprivredi nije palo na pamet da bilo šta uradi na tom planu. Zašto? Na ovo pitanje bi odgovor trebalo da pruže Elektroprivreda i Vlada Crne Gore, a možda i gospodin Đačić, iz svog ugla”, tvrde u SNP-u.

Navode i da su predstavnici Vlade više puta obećavali rješavanje tog problema, što kako kažu nikada nije ispunjeno.

"Pošto je bilo više nego očigledno da se Vlada Crne Gore neće obazirati na ovaj problem, lokalna samouprava, na čelu sa Momčilom Bojovićem, odlučuje da iz svojih skromnih sredstava finansira izradu projekta toplifikacije Pljevalja, jer, tobože, za vlast u Podgorici, projekat je bio glavni razlog da se ne pristupa tom poslu. Glavni projekat je završen 1997, a potom je 1998. "Kosovoprojekt" je uradio investicioni program, u čemu je značajan doprinos dao Pljevljak inžinjer Ivan Gledović", podsjećaju u SNP-u.

Nakon toga kako kažu u SNP-u projekti su predati nadležnim državnim organima i kompanijama u vrijeme kad je predsjednik Opštine bio Radoman Gogić.

“I pored svega toga, gradnja toplifikacije ne počinje. Zašto? I na ovo pitanje trebalo bi da odgovore nadležni organi i institucije kako bi nam svima sve bilo jasnije. Ali, odgovora neće biti, jer bi se morala reći istina - da je glavi kočničar ovog projekta bio upravo onaj koji ga je sve ove godine i obećavao. Svima je, valjda, jasno da tako veliki investicioni zahvat, nijedna lokalna samouprava, bez državne pomoći, ne može realizovati”, navode u SNP-u.

Kažu i da je Državna podrška neophodna i zbog činjenice što projekat toplifikacije u svom konačnom ishodu, može odgovoriti cilju samo ako se na njega priključe individualna gazdinstva.

To kako navode u SNP-u znači da cijena usluge grijanja mora biti prihvatljiva za građane.

“Da bi cijena bila prihvatljiva i za građane, imajući u vidu potrebna sredstva za ovaj projekat, izvori sredstava za njegovu realizaciju moraju biti povoljni, odnosno neopterećeni anuitetima. A takva sredstva može samo da opredijeli Vlada Crne Gore”, poručuju iz pljevaljskog SNP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније